Werken in de palliatieve fase 

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Als je niet meer kunt genezen, dan hoef je niet te stoppen met werken. Het mag meestal wel. Was je in loondienst, dan kun je een WIA-uitkering krijgen.  

Wil je (deels) blijven werken? 

Wil je graag blijven werken? Dan zijn dit belangrijke tips: 

  • Overleg met de bedrijfsarts, de arbeidsdeskundige en je werkgever hoe je op een prettige manier aan het werk kunt blijven.  Tip: vraag advies van een bedrijfsarts consulent oncologie (BACO). Dit is een bedrijfsarts die gespecialiseerd is in kanker en werk. 
  • Praat ook met je partner, familie en vrienden over het wel of niet blijven werken. Zij kunnen je ook helpen bij het maken van een juiste inschatting.   
  • Informeer je collega’s over je situatie. Wat wil je en wat kan je? Geef ook aan wat zij kunnen doen om je te ondersteunen als je het zwaar hebt.   
  • Praat regelmatig met de bedrijfsarts, je werkgever en met je (huis)arts over hoe het werken gaat. Lukt het nog? Vind je het nog leuk?
  • Houd regelmatig contact met collega's en je werkgever, ook als je tijdelijk stopt met werken.  
  • Wordt werken na verloop van tijd lichamelijk of geestelijk toch te zwaar? Dan kun je minder uren gaan werken of er mee stoppen.  
  • Maak afspraken met je werkgever. Kun je je oude werk niet meer doen, bijvoorbeeld omdat het lichamelijk te zwaar is? Dan kun je misschien wel ander werk doen bij dezelfde werkgever. Of misschien wil je zelf iets anders doen.  
  • Wordt werken op een gegeven moment toch te zwaar? Kijk dan of je minder uren kunt werken of helemaal wilt stoppen. Het is belangrijk om te weten wat je rechten en plichten zijn.  
  • Sommige grote werkgevers hebben een beleid (procedure) voor als een werknemer ongeneeslijk ziek wordt. Vraag hier naar bij de afdeling HR/personeelszaken.   

WIA-uitkering 

WIA is de uitkering die je kunt aanvragen als je door ziekte niet of minder kunt werken. Er zijn 2 soorten WIA-uitkeringen: de WGA-uitkering en de IVA-uitkering. 

IVA-uitkering

Kun je niet of nauwelijks werken? Of is de verwachting dat je op korte termijn niet of nauwelijks kunt werken? Dan is de kans groot dat je bij een beoordeling voor de WIA volledig en duurzaam arbeidsongeschikt wordt geacht. Je komt dan in aanmerking voor een IVA-uitkering. IVA staat voor Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten. 

WGA-uitkering

Het kan ook zijn dat de verzekeringsarts van het UWV oordeelt dat je niet in aanmerking komt voor IVA omdat je nog wel (een beetje) kunt werken. Je komt dan wel in aanmerking voor een WGA-uitkering.  WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. 

Vervroegd een IVA-uitkering aanvragen 

Is al snel duidelijk dat je nu en in de toekomst nooit meer kunt werken, dan kunnen de bedrijfsarts en je werkgever je adviseren vervroegd een IVA-uitkering aan te vragen.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-deskundige-vrouw

Dr. Angela de Boer

Onderzoeker, Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid

illustratie-arts-vrouw

Dr. Manon Boddaert

Arts palliatieve zorg, IKNL

Foto Etje Verhagen

Drs. Etje Verhagen-Krikke

GZ-psycholoog, Praktijk De Beken

LinkedIn

illustratie-deskundige-vrouw

Drs. José van Nus-Stad

Manager informele zorg, Kuria

Foto Ton Jenner

Drs. Ton Jenner

Bedrijfsarts-consulent oncologie, Omtrend

Linkedin

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Francis Mensink

Verpleegkundig consulent, IKNL

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Jeanet van Noord

Verpleegkundig specialist palliatieve zorg, LUMC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2019