Hulp bij het sterven
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofon
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonHet kan zijn dat je klaar bent met het leven in jouw situatie. Bijvoorbeeld door de pijn en de ongemakken. Blijkt je lichaam sterker dan verwacht, dan wil je misschien je dood versnellen.
Bij voorkeur bespreek je dit met je naasten. Voor hen kan je besluit moeilijk te accepteren zijn. Maar het is en blijft jouw keuze. Vraag hen dit te respecteren.
Je kunt er ook met je huisarts of specialist over praten. Hij of zij weet vaak ook wat de mogelijkheden zijn om je sterven te versnellen. Bijvoorbeeld:
- afzien van behandeling
- stoppen met medicijnen
- stoppen met eten en drinken
- euthanasie
- hulp bij zelfdoding
Afzien van behandeling
Je kunt besluiten om af te zien van behandelingen die het leven wat verlengen. Misschien heb je dit al vastgelegd in een behandelverbod.
Voorbeelden van behandelingen die het leven verlengen:
- het geven van antibiotica om infecties te bestrijden
- reanimeren bij een hartstilstand: hartmassage door middel van druk en beademing
Stoppen met medicijnen
Je kunt je dood proberen te bespoedigen door de medicijnen die bedoeld zijn om je ziekte(n) te remmen, niet meer in te nemen. Stop nooit zomaar, maar bespreek dit altijd vooraf met je arts. Deze kan je vertellen wat er gebeurt als je stopt met de medicijnen.
Stoppen met eten en drinken
Je kunt besluiten helemaal te stoppen met eten en drinken. Dit wordt ook wel ‘versterven’ genoemd. Je arts zal je hierin begeleiden.
Als je niet meer eet en drinkt gaat het lichaam zijn eigen voorraden aanspreken. Daardoor droog je uit. Dorst hoef je niet altijd te hebben. Wel kun je last hebben van een droge mond. Het helpt als iemand je mond en lippen nat houdt met wat water of ijs.
In de praktijk blijkt dat het stoppen met eten en drinken meestal tot een rustig sterfbed leidt. Het bewustzijn daalt. Daardoor ervaar je minder pijn. Ook is er minder kans op kortademigheid en braken. Hoe snel of hoe langzaam versterven tot de dood leidt, is meestal niet in te schatten.
Euthanasie
Als je vindt dat je ondraaglijk lijdt en er is geen uitzicht meer op verbetering, dan kun je je huisarts vragen je leven te beëindigen. Dit heet euthanasie.
De huisarts zal dit verzoek zorgvuldig overwegen en een andere arts om raad vragen. Euthanasie mag namelijk alleen onder strenge voorwaarden worden toegepast. Lees meer over euthanasie.
Hulp bij zelfdoding
Als je vindt dat je ondraaglijk lijdt en er is geen uitzicht meer op verbetering, dan kun je je huisarts vragen je te helpen bij zelfdoding.
De huisarts zal dit verzoek zorgvuldig overwegen en een andere arts om raad vragen. Hulp bij zelfdoding mag namelijk alleen onder strenge voorwaarden worden toegepast. Lees meer over hulp bij zelfdoding.