Wat is protonentherapie?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Protonentherapie is een heel gerichte manier van bestralen. Het is een vorm van uitwendige bestraling.

Artsen zetten protonentherapie in om je te genezen van kanker. Protonentherapie is geen geschikte behandeling als je niet meer beter kunt worden.

Hoe werkt protonentherapie?

Bij protonentherapie gebruikt de arts een speciaal soort straling met protonen. Een proton is een heel klein natuurkundig deeltje dat straling afgeeft. De straling maakt de kankercellen kapot.

Protonen geven hun straling heel precies op 1 plek af. De straling op de gezonde weefsels om de tumor heen is minder dan bij de gebruikelijke uitwendige bestraling. De kans op bijwerkingen na protonentherapie is daarom kleiner.

Lees verder over de werking van protonentherapie.

Wat is uitwendige bestraling?

Protonentherapie is een vorm van uitwendige bestraling. Uitwendige bestraling krijg je met een bestralingsapparaat. Uit het apparaat komen bundels met straling je lichaam in. De straling gaat door de huid heen, naar de plek van de tumor.

Lees meer over uitwendige bestraling.

Bij welke soorten kanker is protonentherapie geschikt?

Protonentherapie kan een geschikte behandeling zijn als de tumor dichtbij kwetsbare organen ligt. Die organen beschadigen snel als er straling op komt. Met protonentherapie is de kans hierop kleiner.

Bij een aantal kankersoorten geeft protonentherapie standaard minder bijwerkingen dan de gebruikelijke bestraling. Zoals bij oogkanker en bij sommige hersentumoren. Protonentherapie is dan een standaardonderdeel van de behandeling.

Voor een aantal andere kankersoorten geeft protonentherapie soms minder bijwerkingen. Dat is bijvoorbeeld zo bij borstkanker, longkanker en hoofd-halskanker. Voor die kankersoorten bepaalt de arts per patiënt of een behandeling met protonentherapie een voordeel kan bieden.

Bekijk bij welke kankersoorten protonentherapie een mogelijkheid is.

Hoe bepaalt de arts of protonentherapie minder bijwerkingen geeft?

Bij sommige kankersoorten kan protonentherapie minder bijwerkingen veroorzaken. Om te bepalen of dat echt zo is, maakt de arts een planningsvergelijking.

Met deze planningsvergelijking vergelijkt de arts de 2 soorten straling met elkaar. Zo kan de arts nagaan of protonentherapie minder schade geeft aan de organen om de tumor heen dan de bestraling met fotonen.

Lees meer over de planningsvergelijking.

Hoe gaat een behandeling met protonentherapie?

Een behandeling met protonen is voor jou als patiënt niet anders dan de gebruikelijke bestraling. Het verschil is dat er een ander soort straling uit het bestralingsapparaat komt.

Protonentherapie is mogelijk bij 3 protonencentra in Nederland:

  • Holland Protonentherapiecentrum in Delft
  • Maastro Protonentherapie in Maastricht
  • UMCG Protonentherapiecentrum in Groningen

De reistijd van en naar het protonencentrum is voor veel mensen langer dan naar het eigen ziekenhuis.

Lees meer over hoe een behandeling met protonentherapie gaat.

Gesprek met de arts over protonentherapie

Is protonentherapie voor jou een mogelijke behandeling? Of denk je zelf dat protonentherapie je kan helpen? Bespreekt dit samen met de arts.

Bekijk tips voor het gesprek met de arts. Hier staan ook voorbeelden van vragen die je kunt stellen.

Veelgestelde vragen over protonentherapie

Vergoedt de zorgverzekeraar de protonentherapie en de reiskosten? Moet ik rust nemen tijdens de behandeling? Welke bijwerkingen kan ik verwachten? Bekijk de antwoorden op de meest gestelde vragen over protonentherapie.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Crystal de Groot

Radiotherapeut, Isala

Foto Anne van den Hoek

Drs. Anne van den Hoek

Radiotherapeut-oncoloog, UMCG

Afbeelding mensen

Mensen die protonentherapie hebben gehad

Landelijk Platform Protonentherapie

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2021