Huidkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Een vlekje, plekje of knobbeltje op je huid dat er anders uitziet dan normaal. Is het onschuldig of is het huidkanker? Lees hoe je huidkanker kunt herkennen en welke soorten huidkanker er zijn.

Lees op deze pagina verder over:

Wat is huidkanker?

Huidkanker is de kankersoort die het meeste voorkomt. Er zit dan een vreemd plekje op je huid, en dat plekje groeit, jeukt of bloedt. De kans op huidkanker wordt groter als je ouder wordt. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is uv-straling van de zon.

Welke soorten huidkanker zijn er?

Er zijn verschillende soorten huidkanker. De ene soort komt vaker voor dan de andere. Deze 3 soorten huidkanker komen het meeste voor:

  • Basaalcelcarcinoom: 1 op de 5 mensen in Nederland krijgt een basaalcelcarcinoom. Vaak op een plek die veel in de zon is geweest. Lees verder over basaalcelcarcinoom.
  • Plaveiselcelcarcinoom: 1 op de 15 mensen in Nederland krijgt een plaveiselcelcarcinoom van de huid. Vooral op een plek die veel in de zon is geweest. Lees verder over plaveiselcelcarcinoom.
  • Melanoom: ongeveer 1 op de 35 mensen in Nederland krijgt een melanoom. Soms op een plek die veel in de zon is geweest, maar een melanoom kan ook uit een moedervlek ontstaan. Lees verder over melanoom.

Er zijn ook vormen van huidkanker die heel weinig voorkomen, zoals merkelcelcarcinoom, talgkliercarcinoom en atypisch fibroxanthoom.

Hoe herken je huidkanker?

Iedere soort huidkanker groeit anders en ziet er anders uit. De symptomen van huidkanker kunnen dus heel verschillend zijn. Daarom is het soms moeilijk om huidkanker te herkennen. Ga bij een plekje dat je niet vertrouwt altijd naar je huisarts. 

Hoe ziet een basaalcelcarcinoom eruit?

Bij de meeste mensen met huidkanker gaat het om een basaalcelcarcinoom. Als je een basaalcelcarcinoom hebt, is dat meestal op een plaats die veel in de zon is geweest. Zoals je gezicht, je handen en je onderarmen. 

Een basaalcelcarcinoom lijkt in het begin vaak op iets anders. Bijvoorbeeld op een glad knobbeltje of zweertje. Soms lijkt het op een plekje met eczeem of ziet het er uit als een moedervlek. Een basaalcelcarcinoom doet geen pijn en jeukt niet.

Lees verder over basaalcelcarcinoom.

Hoe ziet een plaveiselcelcarcinoom eruit?

In Nederland krijgt ongeveer 1 op de 15 mensen een plaveiselcelcarcinoom van de huid. Ook een plaveiselcelcarcinoom zit meestal op een plek die veel in de zon is geweest. Zoals je gezicht, je handen en je onderarmen.

Een plaveiselcelcarcinoom kan eruitzien als een bleekroze, ruw knobbeltje. Het wordt langzaam groter en doet soms pijn. Het plekje kan er ook uitzien als een kleine wond die langzaam groter wordt of als een ruwe plek die hard aanvoelt. 

Lees verder over plaveiselcelcarcinoom.

Hoe ziet een melanoom eruit?

Bij 12 van de 100 mensen met huidkanker gaat het om een melanoom. Bij een melanoom krijg je vaak plotseling een lichtbruine, donkerbruine of rode vlek op je huid. De vlek groeit snel. Of je hebt een moedervlek die ineens groter wordt en een andere vorm of kleur krijgt. Ook kan de moedervlek jeuken of bloeden.

Lees verder over melanoom.

Foto’s van huidkanker

Maak je je zorgen om een plekje op je huid? Ga altijd naar de huisarts om het te laten controleren. 

Wil je een idee hebben hoe huidkanker eruit kan zien? Bekijk foto’s van huidkanker op de website van de NVDV, de vereniging van dermatologen (huidartsen). 

Hoe ontstaat huidkanker?

De belangrijkste oorzaak van huidkanker is uv-straling. Bijvoorbeeld uv-straling van de zon of van de zonnebank. Er zijn ook andere risicofactoren die de kans groter maken dat je huidkanker krijgt. Zoals een lichte huid. Of sommige erfelijke ziektes.

Kan huidkanker uitzaaien?

Huidkanker kan uitzaaien. Dat komt niet vaak voor. De meeste mensen met een basaalcelcarcinoom of een plaveiselcelcarcinoom hebben geen uitzaaiingen. Als je een melanoom hebt, is de kans op een uitzaaiing groter. 

Lees verder over uitzaaiingen van melanoom.

Vooruitzichten bij huidkanker

De vooruitzichten bij huidkanker zijn goed. Bijna alle mensen met een basaalcelcarcinoom worden weer beter. Tien jaar na de diagnose zijn 9 van de 10 mensen met een melanoom of een plaveiselcelcarcinoom nog in leven.

Onderzoek bij huidkanker

Heb je een vreemd plekje op je huid en ben je ongerust? Ga dan naar je huisarts. Als het nodig is, stuurt de huisarts je door naar de dermatoloog (huidarts). Soms verwijdert je huisarts of de dermatoloog een klein stukje uit het plekje om te laten onderzoeken. 

Behandeling van huidkanker

Welke behandeling je krijgt, ligt aan de soort huidkanker die je hebt. Als het kan, verwijdert de arts de huidkanker door het plekje helemaal weg te snijden. Andere behandelingen die je kunt krijgen zijn bijvoorbeeld bestraling of een behandeling met een crème of tabletten. 

Lees meer over de behandeling van basaalcelcarcinoom.

Lees meer over de behandeling van plaveiselcelcarcinoom.

Lees meer over de behandeling van melanoom.

Colofon

Met medewerking van:

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2024