Behandeling van melanoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij melanoom zijn verschillende behandelingen mogelijk. Samen met je arts bespreek je wat in jouw situatie de beste behandeling is.

Weet je welk stadium melanoom je hebt? Lees welke behandelingen mogelijk zijn per stadium.

Mogelijke behandelingen bij melanoom

Lees op deze pagina verder over:

Operatie

De behandeling van een melanoom begint meestal met een kleine operatie. De arts verwijdert eerst het melanoom. Een paar weken later volgt een tweede operatie. Dan verwijdert de arts het litteken met een randje gezonde huid eromheen.

Soms is het ook nodig de lymfeklieren in de buurt van het melanoom uit voorzorg weg te halen. Daar kunnen heel kleine uitzaaiingen in zitten.

Lees meer over operatie bij melanoom

Doelgerichte therapie

Doelgerichte therapie is een behandeling voor uitgezaaid melanoom. Deze behandeling remt heel gericht de groei van kankercellen.

Ook kan doelgerichte behandeling gegeven worden om na een operatie voor stadium 3 melanoom de kans op terugkeer of uitzaaiingen te verkleinen.

Deze behandeling werkt niet bij iedereen. Met DNA-onderzoek van een stukje tumor of van je bloed bekijkt de arts of deze behandeling geschikt voor je is. 

Lees meer over doelgerichte therapie bij melanoom

Immunotherapie

Immunotherapie is een behandeling voor uitgezaaid melanoom. Deze behandeling kan de ziekte tijdelijk stoppen of remmen. Soms helpt de behandeling om te genezen.

Lees meer over immunotherapie bij melanoom

Bestraling

Bestraling is een mogelijke behandeling als melanoom niet is uitgezaaid. Je kunt bestraling krijgen na een operatie en soms in plaats van een operatie. Bestraling heeft dan genezing als doel. 

Bestraling kan ook een behandeling zijn als de kanker terugkomt na een operatie, doelgerichte therapie of immunotherapie.

Soms is bestraling ook mogelijk bij uitzaaiingen. Doel van de behandeling kan dan zijn om klachten te verminderen, zoals pijn en bloedingen.

Gerichte bestraling van bijvoorbeeld uitzaaiingen in de hersenen kan ook langdurig zorgen dat deze uitzaaiingen stoppen met groeien of kleiner worden. Dit heet stereotactische bestraling.

Lees meer over bestraling bij melanoom

Perfusiebehandeling (chemotherapie in een arm of been)

Bij een groot melanoom in een arm of been dat niet volledig verwijderd kan worden stelt de arts soms een perfusiebehandeling voor.

Bij deze behandeling sluit de arts de bloedcirculatie in een arm of been af van de bloedcirculatie van de rest van het lichaam. Door het arm of been wordt een verwarmde medicijnvloeistof gepompt. Dit gebeurt via een infuus in de bloedvaten.

Lees meer over perfusiebehandeling bij melanoom

Chemotherapie

Chemotherapie helpt bij melanoom meestal niet goed. Artsen raden het daarom bijna nooit meer aan.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen bij melanoom (trials)

Soms kun je een behandeling krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling, of een combinatie van behandelingen. Dit heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een trial. Bekijk de trials voor melanoom.

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.

Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Colofon

Met medewerking van:

Tumor Focusgroep Melanoom

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2022