Behandeling van een melanoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij een melanoom kun je verschillende behandelingen krijgen. Bespreek met je arts wat voor jou de beste behandeling is. 

Weet je welk stadium melanoom je hebt? Lees welke behandelingen mogelijk zijn per stadium.

Mogelijke behandelingen bij melanoom

Lees op deze pagina over:

En ook over:

Operatie

Meestal krijg je eerst een kleine operatie. De arts haalt het melanoom weg. Een paar weken later krijg je een tweede operatie. Dan haalt de arts het litteken weg. Met een randje huid eromheen, voor de zekerheid.

Soms haalt de arts ook de lymfeklieren in de buurt van het melanoom weg. Daar kunnen heel kleine uitzaaiingen in zitten.

Lees meer over operatie bij melanoom

Bestraling

Is het melanoom niet uitgezaaid? Dan krijg je soms bestraling. Je kunt bestraling krijgen na een operatie en soms in plaats van een operatie. Het doel van deze behandeling is genezing. 

Bestraling kan ook een behandeling zijn als de kanker terugkomt na een operatie of andere behandeling. 

Soms word je bestraald als je uitzaaiingen hebt. Doel van de behandeling kan dan zijn om minder last te hebben van klachten. Bijvoorbeeld pijn of bloedingen.

Lees meer over bestraling bij melanoom

Immunotherapie

Bij een melanoom stadium 3 kun je immunotherapie krijgen voor en/of na de operatie. Immunotherapie voor de operatie heeft als doel de tumor kleiner te maken of te laten verdwijnen.

Immunotherapie na de operatie heeft als doel: kankercellen doden die er na de operatie misschien nog zitten. De kans dat het melanoom op dezelfde plek terugkomt is dan kleiner. En de kans op uitzaaiingen ook. 

Heb je een melanoom met uitzaaiingen op afstand (stadium 4)? Dan kan immunotherapie de ziekte tijdelijk stoppen of remmen. Soms kun je door de behandeling genezen.

Lees meer over immunotherapie bij melanoom

T-VEC

Zitten er uitzaaiingen in de buurt van de tumor of in je lymfeklieren? Dan kun je soms een behandeling T-VEC krijgen. Bij T-VEC krijg je injecties met het herpesvirus. Het virus zo aangepast dat het je eigen afweersysteem stimuleert kankercellen aan te vallen.

Lees meer over T-VEC bij een melanoom.

Perfusiebehandeling (chemotherapie in een arm of been)

Heb je een groot melanoom in je arm of been? En kan de arts de plek niet helemaal weghalen met een operatie? Dan krijg je soms een perfusiebehandeling.

Bij deze behandeling sluit je arts de bloedsomloop in je arm of been af van de bloedsomloop van de rest van je lichaam. Je krijgt verwarmde medicijnvloeistof in je lichaam gepompt. Dit gebeurt via een infuus in je bloedvaten.

Lees meer over perfusiebehandeling bij melanoom

Doelgerichte therapie

Is het melanoom uitgezaaid? Dan krijg je soms doelgerichte therapie. Deze behandeling zorgt ervoor dat kankercellen minder snel groeien

Deze behandeling werkt niet bij iedereen. De arts onderzoekt het DNA van een stukje tumor of van je bloed. En bekijkt of deze behandeling geschikt voor je is. 

Lees meer over doelgerichte therapie bij melanoom

Chemotherapie

Chemotherapie helpt meestal niet goed bij een melanoom. Daarom krijg je bijna nooit een behandeling met chemotherapie.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen (trials) bij melanoom 

Soms kun je een behandeling krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling. Of een nieuwe combinatie van behandelingen. Dit heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een trial. Bekijk de trials voor melanoom.

Keuzes maken over je behandeling 

Soms kun je kiezen tussen behandelingen. Of kiezen tussen wel of (nog) niet behandelen. Je kunt vaak ook kiezen in welk ziekenhuis je behandeld wilt worden. Hoe maak je keuzes? Waar let je op? Lees de tips.

Kinderwens en een melanoom

Krijg je bestraling op je onderbuik of bij je liezen? Of immunotherapie? Dan kun je minder vruchtbaar of onvruchtbaar worden. Je kunt dan geen kinderen meer krijgen. Of kinderen krijgen gaat moeilijker. 

Heb je een kinderwens? Bespreek dit voor je behandeling met je arts.

Ziekenhuizen bij een melanoom

Voor de behandeling van een melanoom kun je naar verschillende ziekenhuizen in Nederland. Als het nodig is, verwijst de arts je door naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Bekijk welke ziekenhuizen dit zijn.

Meer weten?

Lees verder op andere websites (3)

Colofon

Met medewerking van:

Tumor Focusgroep Melanoom

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2025