Operatie bij melanoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

De behandeling van melanoom begint bijna altijd met een operatie.

Melanoom weghalen

De arts verwijdert altijd eerst het melanoom. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. De medische naam voor deze ingreep is diagnostische excisie.

Na de operatie onderzoekt de patholoog het weefsel onder de microscoop. Met de uitslag van het weefselonderzoek kan de arts de definitieve diagnose stellen.

Tweede operatie

Enkele weken na de eerste operatie volgt bijna altijd nog een tweede operatie. Hierbij verwijdert de arts het litteken en voor de zekerheid nog maximaal 2 cm huid eromheen. Hiermee is in een aantal gevallen voorkomen dat de ziekte op de oorspronkelijke plek terugkeert. De medische naam voor deze ingreep is re-excisie of definitieve excisie.

De patholoog onderzoekt onder de microscoop of er in het weggehaalde weefsel nog kankercellen zitten. Meestal is dat niet zo. Vindt de patholoog nog wel kankercellen, dan zijn die meestal van een satelliet metastase. Mogelijk volgt dan nog een nabehandeling.

De tweede operatie gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. Wanneer de arts een schildwachtklierprocedure doet of als er een huidplastiek nodig is, ga je onder narcose.

Huidplastiek

Een huidplastiek vindt plaats als de chirurg zoveel huid moet wegnemen dat hij de operatiewond niet kan sluiten. De arts herstelt de wond dan door huid uit de omgeving naar de wond te verschuiven. Of hij transplanteert een stukje opperhuid.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Alexander van Akkooi

Dr. Alexander van Akkooi

Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Foto Maureen Aarts

Dr. Maureen Aarts

Internist-oncoloog, Maastricht UMC+

Tumor Focusgroep Melanoom

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2018