Operatie bij melanoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De behandeling van een melanoom begint bijna altijd met een operatie. Soms is het ook nodig om lymfeklieren weg te halen. Bij uitzaaiingen in andere organen is een operatie soms ook een mogelijkheid.

Op deze pagina lees je informatie over het verwijderen van een melanoom of vermoedelijk melanoom.

Op andere pagina’s lees je informatie over:

Weghalen van een melanoom

De behandeling van een melanoom begint bijna altijd met het verwijderen van het melanoom. Dit gebeurt meestal door de dermatoloog, soms door de huisarts.

Eerste operatie (excisie)

De arts verwijdert altijd eerst het (vermoedelijke) melanoom. Hiervoor krijg je een plaatselijke verdoving. 

Na deze operatie onderzoekt de patholoog het weefsel onder de microscoop. Met de uitslag van het weefselonderzoek kan de arts de definitieve diagnose stellen: of het een melanoom is of iets anders.

Excisie stap 1 - verwijderen vermoedelijke melanoom

Tweede operatie (re-excisie)

Als het inderdaad een melanoom is, volgt een paar weken later bijna altijd een tweede operatie. Hierbij verwijdert de arts het litteken en voor de zekerheid nog maximaal 2 centimeter huid om het litteken heen. Het doel daarvan is om te voorkomen dat de ziekte op de oorspronkelijke plek terugkomt. 

De tweede operatie gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. Wanneer de arts een schildwachtklierprocedure doet of als er een huidplastiek nodig is, ga je onder narcose.

Excisie stap 2 - verwijderen litteken en een stukje huid

Weefselonderzoek

De patholoog onderzoekt onder de microscoop of er in het weggehaalde weefsel nog kankercellen zitten. Meestal is dat niet zo. 

Vindt de patholoog nog wel kankercellen, dan zijn die meestal van een satelliet-uitzaaiing. Het kan zijn dat je dan nog een nabehandeling krijgt met medicijnen. Het kan gaan om doelgerichte therapie of immunotherapie.

Huidplastiek

Een huidplastiek is nodig als de chirurg zoveel huid moet wegnemen dat hij de operatiewond niet kan sluiten. Hij of zij herstelt de wond dan door huid uit de omgeving naar de wond te verschuiven. 

Soms haalt de chirurg ergens anders op je lichaam een stukje huid weg om de wond te sluiten. Dat gebeurt meestal onder narcose of met een ruggenprik.

Adviezen voor het controleren van je huid

Na de tweede operatie krijg je advies hoe je je huid zelf moet controleren. Lees tips hoe je je huid kunt checken.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Han Bonenkamp

Dr. Han Bonenkamp

Chirurg-oncoloog, Radboudumc

Tumor Focusgroep Melanoom

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2022