Wat is blaaskanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Blaaskanker is kanker van de blaas. De blaas zit in de onderbuik. Het is het orgaan dat urine opvangt en vasthoudt tot het moment dat je moet plassen.

Bij blaaskanker gaat het meestal om een urotheelcarcinoom. Deze vorm van blaaskanker ontstaat vanuit epitheelcellen in het slijmvliesweefsel (urotheel) van de blaas. In 2021 kregen 7556 mensen de diagnose blaaskanker. 

Klachten bij blaaskanker

Bloed in de urine is het meest voorkomende symptoom bij blaaskanker. Pijn bij het plassen en vaak moeten plassen zijn andere klachten die veel voorkomen. 

Lees meer over de symptomen van blaaskanker.

Risicofactoren van blaaskanker

Roken is de belangrijkste risicofactor voor het krijgen van blaaskanker. Ook bepaalde giftige stoffen vergroten de kans op blaaskanker.

Lees verder over de risicofactoren van blaaskanker.

Soorten blaaskanker

Blaaskanker is onder te verdelen in:

 • Niet-spierinvasieve blaaskanker (oppervlakkige blaaskanker): de kankercellen zitten alleen in het slijmvliesweefsel van de blaas.
 • Spierinvasieve blaaskanker: de tumor is doorgegroeid in de spierlaag van de blaas.

Bij blaaskanker kan ook sprake zijn van een carcinoma in situ (cis).

Lees verder over deze soorten blaaskanker.

Hoe groeit een blaastumor?

Blaastumoren kunnen op verschillende manieren groeien: 

 • als een platte of vlakke, fluweelachtige afwijking van het slijmvlies. Soms is deze een beetje rood. Een carcinoma in situ groeit vaak op deze manier.  
 • als een klein gezwel in de vorm van een druiventros of bloemkool. Het gezwel steekt de blaasholte in en is met een dun steeltje verbonden aan de blaaswand. Vaak is dit bij een niet-spierinvasieve tumor.
 • als een solide gezwel dat in de blaasholte steekt en met een stevige, brede steel vastzit aan de blaaswand. Bijvoorbeeld bij een spierinvasieve tumor. Solide betekent vast, stevig.

Uitgezaaide blaaskanker

Als de tumor in de diepere lagen van de blaaswand groeit, kunnen cellen losraken van de tumor. Deze cellen kunnen ergens anders in het lichaam gaan zitten en verder uitgroeien. Dit zijn uitzaaiingen. Blaaskanker kan bijvoorbeeld uitzaaien naar de lever, longen of botten.

  Colofon

  Met medewerking van:

  illustratie-arts-vrouw

  Dr. Annemarie Leliveld-Kors

  Uroloog-oncoloog, UMCG

  Logo Leven met blaas- of nierkanker

  Leven Met Blaas- of Nierkanker (LMBNK)

  Patiëntenorganisatie

  Website

  Logo NVU

  Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU)

  Gemaakt door de redactie van kanker.nl

  Laatste update: januari 2019