Behandeling per soort blaaskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De behandeling van blaaskanker hangt onder andere af van de soort blaaskanker. Bij niet-spierinvasieve blaaskanker krijg je een minder intensieve behandeling.

Bekijk welke behandelingen er zijn bij jouw soort blaaskanker:

Weet je niet welke soort blaaskanker je hebt? Je kunt dit navragen bij je arts. Het staat ook in je patiëntendossier. Of bekijk het overzicht van alle mogelijke behandelingen bij blaaskanker.

Behandeling van niet-spierinvasieve blaaskanker: stadium Ta en T1, CIS

Bij niet-spierinvasieve blaaskanker zit de tumor alleen in de binnenste lagen van je blaas en groeit de kanker niet in de spierlaag van de blaas.  

Lees over de behandelingen voor niet-spierinvasieve blaaskanker:

TUR blaas

De meeste mensen met niet-spierinvasieve blaaskanker krijgen een TUR blaas. Bij een TUR blaas verwijdert de arts de tumor via de plasbuis. Lees verder over een TUR blaas.

Blaasspoeling na TUR blaas

Als je niet-spierinvasieve blaaskanker hebt is er een kans dat de tumor terugkomt. Dit heet een recidief. Om de kans op terugkeer zo klein mogelijk te maken, kun je na de TUR blaas een extra behandeling krijgen met een blaasspoeling. Lees verder over een blaasspoeling.

Operatie bij niet-spierinvasieve blaaskanker

Sommige mensen met niet-spierinvasieve blaaskanker krijgen een operatie waarbij de arts de blaas verwijdert. Bijvoorbeeld omdat blaasspoelingen niet (meer) werken of omdat er een grote kans is dat de tumor terugkomt na de behandeling. Lees verder over blaasverwijdering bij blaaskanker.

Behandeling van spierinvasieve blaaskanker: stadium T2, T3 en T4

Bij spierinvasieve blaaskanker is de tumor doorgegroeid in de spierlaag van de blaas. De arts kan de tumor tijdens de TUR blaas dan niet helemaal weghalen. Daarom krijgen de meeste mensen met spierinvasieve blaaskanker een operatie. De arts verwijdert de hele blaas samen met de tumor.

Lees over de behandelingen bij spierinvasieve blaaskanker:

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Annemarie Leliveld-Kors

Uroloog-oncoloog, UMCG

Foto Richard Meijer

Dr. Richard Meijer

Uroloog-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

logo patientenvereniging blaas of nierkanker

Patiëntenvereniging blaas- of nierkanker

Patiëntenorganisatie

Website

Logo NVU

Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2022