Oorzaken en risicofactoren van blaaskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Er is geen duidelijke oorzaak van blaaskanker. Sommige mensen lopen wel meer kans op blaaskanker. Door roken is de kans op blaaskanker groter.

Lees op deze pagina over:

Roken en blaaskanker

Roken is de belangrijkste risicofactor voor blaaskanker. Nicotine irriteert de blaas waardoor de cellen van het slijmvlies in de blaas aangetast kunnen worden. Bij 3 tot 4 van de 10 mensen met blaaskanker is roken de oorzaak.

Schadelijke stoffen en blaaskanker

Ook andere schadelijke stoffen dan nicotine kunnen de oorzaak zijn van blaaskanker. Via de urine komen de schadelijke stoffen in je blaas terecht. Daar irriteren de stoffen de blaaswand. De irritatie kan tot blaaskanker leiden.

Van sommige giftige stoffen is bekend dat ze de kans op blaaskanker vergroten. Het gaat dan om aromatische aminen. Vroeger kwamen deze stoffen veel voor in de textiel- en verfindustrie en bij de productie van plastic, kleurstoffen en rubber. Tegenwoordig gebruiken deze industrieën minder giftige stoffen.

Langdurige irritatie van de blaas

Ook door langdurige irritatie van de blaas kan de kans op blaaskanker groter worden. Je kunt langdurige irritatie hebben als je vaak last hebt van blaasontsteking, je nierstenen of blaasstenen hebt. Of als je een lange tijd een blaaskatheter hebt. Meestal krijg je in deze gevallen regelmatig een blaasonderzoek.

Kanker is nooit besmettelijk

Kanker is niet besmettelijk. Ook blaaskanker niet. Via de urine is ook geen besmetting mogelijk.

Erfelijkheid en blaaskanker

Meestal is blaaskanker niet erfelijk, maar heel soms hebben mensen blaaskanker gekregen door een erfelijke aanleg. Dat zijn meestal mensen met het Lynch-syndroom. Het Lynch-syndroom is een erfelijke ziekte waardoor de kans op sommige soorten kanker groter is.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Annemarie Leliveld-Kors

Uroloog-oncoloog, UMCG

Foto Richard Meijer

Dr. Richard Meijer

Uroloog-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

logo patientenvereniging blaas of nierkanker

Patiëntenvereniging blaas- of nierkanker

Patiëntenorganisatie

Website

Logo NVU

Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2022