Behandeling van teruggekeerde blaaskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na de behandeling van blaaskanker heb je kans dat de ziekte terugkomt. Terugkeer van de kanker heet een recidief. Dan krijg je opnieuw een behandeling.

Lees op deze pagina over:

Terugkeer van blaaskanker na TUR blaas

Bij meer dan de helft van de mensen met niet-spierinvasieve blaaskanker komt de tumor na de TUR blaas terug. Is de tumor bij jou teruggekomen en is het opnieuw niet-spierinvasieve blaaskanker? Dan kun je opnieuw een TUR blaas krijgen en blaasspoelingen.

Terugkeer van blaaskanker na chemoradiatie

Heb je spierinvasieve blaaskanker en heb je daarvoor chemoradiatie gekregen? Dan heb je ook kans dat de blaaskanker terugkomt. Dat gebeurt bij 2 tot 4 op de 10 mensen. De uroloog kan je voorstellen om je blaas te verwijderen met een operatie. Lees verder over een operatie bij blaaskanker.

Na de chemoradiatie kan ook niet-spierinvasieve blaaskanker terugkeren. Dat gebeurt bij 1 van de 10 mensen die chemoradiatie hebben gekregen. Voor niet-spierinvasieve blaaskanker kun je meestal een behandeling krijgen met blaasspoelingen. Lees verder over blaasspoeling bij blaaskanker.

Terugkeer van blaaskanker na een operatie

Ook na een operatie van de blaas kan de kanker terugkomen. Dat kunnen uitzaaiingen zijn op andere plekken in het lichaam, of een tumor in de buurt van de blaas of in de blaas zelf (als die er nog is).

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Annemarie Leliveld-Kors

Uroloog-oncoloog, UMCG

Foto Richard Meijer

Dr. Richard Meijer

Uroloog-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

logo patientenvereniging blaas of nierkanker

Patiëntenvereniging blaas- of nierkanker

Patiëntenorganisatie

Website

Logo NVU

Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2022