Ziekenhuizen voor blaaskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Als je blaaskanker hebt, moet je misschien naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Dat is soms nodig bij spierinvasieve blaaskanker. Lees waar je terecht kunt.

Het is belangrijk dat een multidisciplinair team (een team met verschillende artsen) meedenkt over wat de beste behandeling is in jouw situatie. Je hoeft voor de behandeling niet altijd naar een gespecialiseerd ziekenhuis, soms voor een deel van de behandeling wel. Je arts bespreekt met je waar je het best terecht kunt.

Ziekenhuizen voor blaaskanker

Voor een operatie waarbij de blaas verwijderd wordt ga je naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Om een operatie te doen, moet de arts voldoende ervaring hebben met deze operaties en moet het ziekenhuis per jaar minimaal 20 blaasverwijderingen uitvoeren.

Er zijn ook nog andere eisen. Er moet bijvoorbeeld een stomaverpleegkundige in het ziekenhuis zijn. Je leest de eisen in het SONCOS-normeringsrapport.  

Een ziekenhuis kiezen

Bij de keuze voor een ziekenhuis voor blaasverwijdering kun je gebruik maken van de Keuzehulp Blaasverwijdering bij blaaskanker. De Keuzehulp Blaasverwijdering bij blaaskanker is gebaseerd op gegevens die ziekenhuizen hebben aangeleverd over de zorg aan mensen met blaaskanker.

In de Keuzehulp is soms ook te vinden welk oordeel andere patiënten over dit ziekenhuis hebben gegeven.

Heb je vragen over het kiezen van een ziekenhuis? Dan kun je terecht bij je huisarts, bij je zorgverzekeraar en patiëntenorganisatie Leven met Blaas of Nierkanker.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Annemarie Leliveld-Kors

Uroloog-oncoloog, UMCG

Foto Richard Meijer

Dr. Richard Meijer

Uroloog-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

logo patientenvereniging blaas of nierkanker

Patiëntenvereniging blaas- of nierkanker

Patiëntenorganisatie

Website

Logo NVU

Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2022