Wat is baarmoederhalskanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Bij baarmoederhalskanker zit er een kwaadaardige tumor in de baarmoederhals. De baarmoederhals is het onderste, smalle deel van de baarmoeder. De medische naam voor baarmoederhalskanker is cervixcarcinoom.

Symptomen bij baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker ontstaat heel langzaam. In het begin zijn er vaak geen klachten. De eerste symptomen zijn meestal:

  • bloedverlies na het vrijen
  • bloedverlies tussen de menstruaties door
  • afscheiding die er anders uitziet dan je gewend bent

Bij deze symptomen is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Lees verder over de symptomen van baarmoederhalskanker.

Oorzaken en risicofactoren van baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker ontstaat meestal door een jarenlange infectie met het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus komt vaak voor. Bij sommige vrouwen kan het virus een voorstadium van baarmoederhalskanker veroorzaken. 

Het voorstadium van baarmoederhalskanker heet CIN. Bij CIN wijken de cellen in het slijmvlies van de baarmoederhals af van normale cellen. De afwijkende cellen kunnen uiteindelijk in kankercellen veranderen. Meestal gebeurt dit niet en ruimt het lichaam de afwijkende cellen zelf op. 

Baarmoederhalskanker is niet erfelijk. Het is ook niet besmettelijk.

Hoe vaak komt baarmoederhalskanker voor?

Baarmoederhalskanker komt niet zo vaak voor. Elk jaar krijgen ongeveer 900 vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker. Meestal gaat het om vrouwen tussen de 35 en 45 jaar. Maar baarmoederhalskanker kan voorkomen op alle leeftijden.

De ziekte wordt meestal ontdekt bij het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Soms wordt baarmoederhalskanker ontdekt als een vrouw met klachten bij de arts komt.

Baarmoederhalskanker en baarmoederkanker: wat is het verschil?

Baarmoederhalskanker is een andere ziekte dan baarmoederkanker. Het ontstaat namelijk in een ander deel van de baarmoeder.

Baarmoederhalskanker ontstaat in het onderste, smalle deel van de baarmoeder. Baarmoederkanker ontstaat in het brede deel van de baarmoeder: het baarmoederlichaam.

Groei van een tumor in de baarmoederhals

Wanneer baarmoederhalskanker niet op tijd ontdekt of behandeld wordt, kan de tumor doorgroeien in de bekkenbodem, de vagina of de baarmoeder. Daarna kan de kanker zich uitbreiden in de blaas, de endeldarm of de buikholte.

Uitzaaiingen van baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker kan uitzaaien. Als dat gebeurt, is dat meestal naar de lymfeklieren in het bekken. Soms zaait baarmoederhalskanker via het bloed uit naar andere delen van het lichaam, zoals de longen, lever of het bot.

Lees meer over uitzaaiingen bij baarmoederhalskanker.

Vooruitzichten bij baarmoederhalskanker

De vooruitzichten bij baarmoederhalskanker hangen af van hoe uitgebreid de tumor is, en of er uitzaaiingen zijn.

Bekijk de overlevingscijfers van baarmoederhalskanker.

Onderzoeken bij baarmoederhalskanker

Bij een afwijkend uitstrijkje verwijst de huisarts je naar de gynaecoloog. Hier krijg je eerst een kijkonderzoek van de baarmoederhals: een colposcopie.

Vaak neemt de arts ook een stukje weefsel weg uit de baarmoederhals. Dit heet een biopsie. Met de uitslag van de biopsie kan de arts de diagnose stellen. Het wordt dan duidelijk of het om een goedaardige of kwaadaardige tumor gaat.

Bij een kwaadaardige tumor is het kanker. Dan zijn meer onderzoeken nodig, zoals een vaginaal onderzoek en soms ook nog aanvullend onderzoek zoals een MRI-scan of een CT-scan.

Meer over de onderzoeken bij baarmoederhalskanker.

Behandelingen bij baarmoederhalskanker

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij baarmoederhalskanker. Welke behandeling de arts adviseert, hangt onder andere af van de grootte van de tumor en of er uitzaaiingen zijn. Ook zaken als je lichamelijke conditie, kinderwens en de soort baarmoederhalskanker kunnen een rol spelen.

Bij baarmoederhalskanker in een vroeg stadium krijg je meestal een operatie. Soms is daarna nog een behandeling nodig met bestraling of chemoradiatie.

Bij baarmoederhalskanker in een gevorderd stadium is chemoradiatie een veel gebruikte behandeling.

Kun je niet meer genezen van baarmoederhalskanker, dan kun je 1 of meer behandelingen krijgen om je klachten te verminderen en het leven te verlengen. Mogelijke behandelingen zijn dan: 

Lees verder over de behandeling van baarmoederhalskanker.

Baarmoederhalskanker. Wat is het en wat zijn de ontwikkelingen? (mei 2021)

In deze video worden de laatste ontwikkelingen besproken op het gebied van baarmoederhalskanker. Met dr. Nienke van Trommel, gynaecoloog-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek. (Bron: patiëntenorganisatie Olijf)

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Ramon Smolders

Dr. Ramon Smolders

Gynaecoloog-oncoloog, Erasmus MC

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-vrouwen

Vrouwen die baarmoederhalskanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2020