Gynaecologisch onderzoek bij baarmoederhalskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een vaginaal onderzoek is nodig om de plaats en de grootte van de tumor te bepalen. En om te zien of de tumor in andere weefsels is gegroeid.

Het onderzoek bestaat meestal uit de volgende onderdelen:

Tijdens deze onderzoeken lig je op een stoel met je benen omhoog in beensteunen. Of je ligt op een bed met een kussen onder je billen.

Zie je erg op tegen dit onderzoek? Bespreek dit dan van tevoren met de arts of verpleegkundige. Het helpt als je weet wat waarom nodig is. Als het niet gaat, dan kan de arts sommige delen van het onderzoek misschien achterwege laten. Of de arts kan het onderzoek doen terwijl je onder narcose bent.

Speculumonderzoek (inwendig onderzoek)

Bij een inwendig onderzoek brengt de arts een eendenbek (speculum) in de vagina. Zo kan de arts de baarmoederhals en de vagina goed bekijken. De arts kan zien hoe groot de tumor is. En of de tumor je vagina is in gegroeid.

Is het onderzoek klaar, dan haalt de arts de eendenbek weer weg.

Het onderzoek kan gevoelig zijn. Na het onderzoek kun je een beetje bloed verliezen.

Vaginaal toucher

Als de arts de eendenbek weer heeft weggehaald, dan brengt hij of zij een of twee vingers in je vagina. De arts legt de andere hand op je buik. Zo krijgt de arts een indruk van de ligging en de grootte van de organen in je buik. Zoals de baarmoeder, baarmoederhals en eierstokken. Ook kan de arts voelen hoe groot de tumor is.

Dit onderzoek heet het vaginaal toucher. Het doet meestal geen pijn, maar kan wel gevoelig zijn.

Rectaal-vaginaal toucher

Soms brengt de arts een vinger via de anus in je endeldarm en tegelijk een vinger in je vagina. Zo kan de arts voelen of de kanker in de bindweefselbanden van de baarmoeder zit. En hoe groot de tumor is. De arts controleert ook of de endeldarm normaal aanvoelt. De endeldarm is het laatste stukje van de dikke darm, vlak voor de darm eindigt in de anus.

Dit onderzoek heet het rectaal-vaginaal toucher. Veel vrouwen ervaren dit als een vervelend onderzoek. Is het onderzoek te vervelend of pijnlijk, maar wel onmisbaar voor de diagnose? Dan wordt het soms onder narcose gedaan.

Vaginale echografie (inwendige echo)

De arts maakt meestal ook een vaginale echo. Dit is een onderzoek met geluidsgolven. 

Het echo-apparaatje is een soort dunne staaf. Er gaat eerst wat glijmiddel op. Daarna brengt de arts de staaf in je vagina. Op een beeldscherm kan de arts bekijken of er afwijkingen zijn in de baarmoeder en de eierstokken. En meten hoe groot de tumor in de baarmoederhals is.

Het onderzoek duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. De meeste vrouwen vinden dit onderzoek niet pijnlijk. 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Ramon Smolders

Dr. Ramon Smolders

Gynaecoloog-oncoloog, Erasmus MC

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-vrouwen

Vrouwen die baarmoederhalskanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2024