Lymfeklieroperatie bij baarmoederhalskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij baarmoederhalskanker is het soms nodig om de lymfeklieren in het bekken weg te halen. Dit heet een lymfeklierdissectie. Je kunt dan last krijgen van vochtophoping (lymfoedeem) in je benen.

Lees op deze pagina over:

Wanneer lymfeklieren in het bekken weghalen?

Vooral bij een Wertheim-operatie is het nodig om de lymfeklieren in het bekken weg te halen. Het gebeurt ook voorafgaand aan een trachelectomie.

Er zijn verschillende redenen voor:

  • Om uit te sluiten dat er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren in het bekken. De patholoog onderzoekt de klieren na de operatie onder de microscoop.
  • Als de arts op de CT-scan uitzaaiingen in het bekken heeft gezien. En die uitzaaiingen te groot zijn voor bestraling.

Schildwachtklierprocedure

Soms doet de arts in plaats van een lymfeklierdissectie een schildwachtklierprocedure. Dit gebeurt alleen in onderzoeksverband.

Een schildwachtklierprocedure is een operatie waarbij de arts de schildwachtklier opzoekt en verwijdert. De schildwachtklier is de lymfeklier die als eerste het lymfevocht uit de tumor opvangt. Een andere naam voor schildwachtklier is poortwachtersklier.

Zitten er geen kankercellen in de schildwachtklier, dan gaat de arts ervan uit dat de andere lymfeklieren ook schoon zijn. Die hoeven dan niet operatief verwijderd te worden.

Artsen weten nog niet goed genoeg of een schildwachtklierprocedure even goed werkt als meteen alle klieren in het bekken weghalen. Daarom krijg je deze ingreep nu alleen nog in onderzoeksverband (zonder lymfeklierdissectie).

Zitten er kankercellen in de schildwachtklier? Dan gebeurt het in de praktijk steeds vaker dat de arts daarna ook alle lymfeklieren in het bekken weghaalt.

Lymfoedeem

Zijn er tijdens de operatie lymfeklieren verwijderd? Dan kun je last krijgen van vochtophoping in je benen, rond je schaamlippen en/of je buik. Dit heet lymfoedeem.

Je benen voelen meestal zwaar, vermoeid, strak of pijnlijk aan bij een lymfoedeem. Je benen kunnen ook dikker worden.

Lees verder over lymfoedeem na de behandeling van baarmoederhalskanker.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Ramon Smolders

Dr. Ramon Smolders

Gynaecoloog-oncoloog, Erasmus MC

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-vrouwen

Vrouwen die baarmoederhalskanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2024