Vaginaal onderzoek onder narcose bij baarmoederhalskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Misschien heeft de arts je vagina niet goed kunnen onderzoeken. Bijvoorbeeld omdat het te veel pijn deed. Dan krijg je nog een extra onderzoek van de vagina. Daarbij ga je onder narcose. Met dit onderzoek kan de arts het exacte stadium van baarmoederhalskanker bepalen. Dat is belangrijk om te weten voor je behandeling.

Lees op deze pagina over:

Waarom een vaginaal onderzoek onder narcose?

Bij een narcose wordt je hele lichaam verdoofd en ben je in diepe slaap. Je bekkenbodemspieren zijn dan helemaal ontspannen. Zo kan de gynaecoloog je vagina en buik goed onderzoeken. 

Hoe gaat een vaginaal onderzoek onder narcose?

Ben je onder narcose, dan doet de arts een recto-vaginaal toucher. De arts brengt een vinger via de anus in je endeldarm en tegelijk een vinger in je vagina. Zo kan de arts voelen of de kanker in de bindweefselbanden van de baarmoeder zit en hoe groot de tumor is. De arts controleert of de endeldarm normaal aanvoelt. 

Het onderzoek gebeurt vaak door meerdere artsen, waaronder de gynaecoloog-oncoloog en de radiotherapeut. Zij overleggen met elkaar over hun bevindingen. 

Je krijgt dit onderzoek in het ziekenhuis. Je hoeft geen nacht te blijven.

Kijkonderzoek met een endoscoop

Een tumor in de baarmoederhals kan doorgroeien in organen eromheen. Zoals de blaas, endeldarm of plasbuis. Om te kijken of dat het geval is, doet de arts zo nodig een kijkonderzoek met een endoscoop. Dit is een mini-camera aan het eind van een dunne buis of slang. De arts brengt de endoscoop naar binnen via de anus of de plasbuis.

De arts neemt vaak ook weefsel weg van de blaas of endeldarm (biopten). De patholoog onderzoekt of daar kankercellen in zitten.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Ramon Smolders

Dr. Ramon Smolders

Gynaecoloog-oncoloog, Erasmus MC

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-vrouwen

Vrouwen die baarmoederhalskanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2024