HPV en baarmoederhalskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Baarmoederhalskanker ontstaat bijna altijd door een langdurige infectie met het humaan papillomavirus (HPV). Hier lees je meer  over HPV en de kans op baarmoederhalskanker. 

Staat jouw vraag er niet bij? Of heb je een vraag over de uitslag van jouw uitstrijkje of over HPV-vaccinatie? Stel ‘m aan huisarts of gynaecoloog. Die kan jouw vraag het best beantwoorden.

Bekijk de antwoorden op deze vragen:

Wat is HPV?

HPV (humaan papillomavirus) is een erg besmettelijk virus dat heel soms kanker kan veroorzaken.

Er zijn meer dan 100 typen HPV. Vooral infecties met HPV 16 en 18 zorgen voor een grotere kans op baarmoederhalskanker.

Hoe raak je besmet met HPV?

HPV krijg je door seksueel contact met iemand die HPV heeft. Daaronder valt ook orale of anale seks. Het virus wordt overgedragen via de penis, vagina, de huid, de handen en de mond.

Hoe vaak komt een HPV-infectie voor?

Heel vaak. Ongeveer 8 van de 10 mensen raken in hun leven een keer besmet met HPV. Meestal ruimt je lichaam het zelf op. Een HPV-infectie komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen.

Welke klachten heb je van een HPV-infectie?

Van een infectie met HPV krijg je meestal geen klachten. Je merkt zelf dus niet dat je besmet bent.

Hoe kan HPV baarmoederhalskanker veroorzaken?

Door seks kan het HPV in de vagina en baarmoederhals komen. Het virus kan dan in de cellen van het slijmvlies van de baarmoederhals gaan zitten.

Bij de meeste vrouwen ruimt het afweersysteem HPV op. Als het afweersysteem HPV niet opruimt, kunnen er afwijkende cellen ontstaan. Dit heet dysplasie en kan het voorstadium van baarmoederhalskanker zijn.

Zijn de cellen een beetje afwijkend? Dan kan het lichaam die cellen herkennen en zelf opruimen. Soms gebeurt dat niet. Dan gaan de cellen steeds meer afwijken van gezonde cellen. Zonder behandeling kunnen die afwijkende cellen dan veranderen in baarmoederhalskanker. Dat gebeurt meestal heel langzaam en kan wel 15 jaar duren.

Meestal merk je er zelf niets van dat er afwijkende cellen in je baarmoederhals zitten. Daarom is er het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Hoe groot is de kans dat mijn lichaam HPV zelf opruimt?

Bij 99 van de 100 vrouwen ruimt het lichaam een HPV-infectie vanzelf weer op. Het duurt meestal 1 tot 2 jaar voordat het virus helemaal weg is.

Wat kan ik doen om mijn lichaam te helpen HPV op te ruimen?

Er is geen medicijn of behandeling om HPV beter of sneller uit je lichaam te krijgen. Rook je? Stop dan met roken, zodat je lichaam gemakkelijker een HPV-infectie kan opruimen. Je vermindert dan de kans dat je baarmoederhalskanker krijgt.

Kan ik ook baarmoederhalskanker krijgen als ik geen HPV heb?

Ja, dat kan. Maar de kans daarop is heel erg klein. HPV is namelijk bijna altijd (in 99,5% van de gevallen) de oorzaak van baarmoederhalskanker. 

Ik heb een HPV-infectie. Hoe groot is de kans dat ik baarmoederhalskanker krijg?

De kans dat een langdurige HPV-infectie zorgt voor baarmoederhalskanker is minder dan 1%. Wanneer je de infectie maar kort hebt gehad, is deze kans nog kleiner. Bijna iedereen heeft een keer in zijn leven een HPV-infectie, maar weinig vrouwen krijgen baarmoederhalskanker. Meestal ruimt je lichaam HPV binnen twee jaar zelf op.

Vragen? Meer weten over HPV?

Heb je vragen over HPV of over de uitslag van jouw uitstrijkje? Stel je vraag dan aan je huisarts of gynaecoloog. Die kunnen jouw vraag het best beantwoorden.

Karin over baarmoederhalskanker

Karin moest haar baarmoeder laten verwijderen door baarmoederhalskanker. 'Dat je vrouwelijke essentie je ontnomen is, dat doet het meest pijn.' Bekijk hier haar verhaal. Bron: KWF

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Ramon Smolders

Dr. Ramon Smolders

Gynaecoloog-oncoloog, Erasmus MC

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-vrouwen

Vrouwen die baarmoederhalskanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2024