Informatie over de baarmoederhals

Opslaan

De baarmoeder heeft de vorm en grootte van een omgekeerde peer. Het brede deel heet het baarmoederlichaam. Dit is het grootste deel. Aan beide kanten van het baarmoederlichaam liggen de eierstokken met de eileiders. De eileiders verbinden het baarmoederlichaam en de eierstokken.

Inwendige vrouwelijke geslachtsorganen

De baarmoederhals (2) verbindt het baarmoederlichaam (1) en de vagina (5). Aan beide kanten van het baarmoederlichaam liggen de eierstokken (3) met de eileiders (4). De baarmoedermond is het deel van de baarmoederhals dat het dichtst bij de vagina ligt.

De baarmoederhals

Het baarmoederlichaam gaat over in de baarmoederhals. Dit is het onderste, smalle deel van de baarmoeder. De baarmoederhals verbindt het baarmoederlichaam en de vagina. De ingang van de baarmoederhals heet de baarmoedermond. Vaak worden de termen baarmoedermond en baarmoederhals door elkaar gebruikt.

Kleine bekken

De baarmoeder en baarmoederhals liggen in het kleine bekken. Het kleine bekken is de ruimte onderin het bekken, tussen de heupgewrichten, het schaambeen en het stuitje. Andere organen in het kleine bekken zijn de vagina, de eileiders en de eierstokken. De blaas en de endeldarm liggen ook in het kleine bekken.

Al deze organen liggen niet los in de buik, maar zitten met bindweefselbanden vast in het bekken.

Parametrium

Het parametrium is het bindweefsel naast en om de baarmoeder. Het verbindt de baarmoedermond en het onderste deel van de baarmoeder met andere organen en het bekken.

Slijmvlies van de baarmoederhals

Aan de binnenkant en aan de buitenkant van de baarmoederhals zit slijmvlies. Het slijmvlies aan de binnenkant is anders dan aan de buitenkant. In de binnenkant zitten cilindercellen. Aan de buitenkant zitten plaveiselcellen.

Overgangszone

De plek waar de twee soorten slijmvlies elkaar raken, heet de overgangszone. Hier gaan de twee soorten cellen in elkaar over. Afwijkende cellen (CIN) ontstaan meestal op deze plek.

Opbouw weefsel baarmoederhals

Op de overgang van de baarmoederhals naar de baarmoedermond gaan cilindercellen (1) over in plaveiselcellen (2). In de baarmoederhals zitten slijmvormende kanaaltjes (3), bedekt met een laag cilindercellen.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: oktober 2020

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Cor de Kroon, gynaecoloog-oncoloog, LUMC, Dr. Ramon Smolders, gynaecoloog-oncoloog, Erasmus MC