Immunotherapie bij baarmoederhalskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Immunotherapie (ook wel: immuuntherapie) kan een behandeling zijn als je niet meer kunt genezen van baarmoederhalskanker. Je krijgt de behandeling altijd in combinatie met chemotherapie en soms ook met doelgerichte therapie. Doel is de ziekte te remmen en je klachten verminderen.

Lees op deze pagina over:

Wat is immunotherapie?

Immunotherapie is een behandeling die het afweersysteem stimuleert om kankercellen aan te vallen. Het afweersysteem gaat de kankercellen beschouwen als vreemde cellen, net zoals het dat doet met bacteriën en virussen. De afweercellen ruimen de kankercellen op.

De behandeling is gericht op het afweersysteem, niet specifiek op de tumor zelf. Het is vooraf niet te voorspellen of immunotherapie aanslaat.

Wanneer immunotherapie bij baarmoederhalskanker?

Immunotherapie kan een behandeling zijn als je niet meer kunt genezen van uitgezaaide baarmoederhalskanker of wanneer operatie of bestraling geen mogelijkheid is. De behandeling kan je leven verlengen.

Als immunotherapie geschikt voor je is, kan je arts een van deze behandelingen voorstellen:

Bijwerkingen van immunotherapie bij baarmoederhalskanker

Door immunotherapie kun je last hebben van bijwerkingen. Deze bijwerkingen kunnen voorkomen op elk moment tijdens de behandeling en zelfs nadat je behandeling klaar is. Je kunt last krijgen van meer dan één bijwerking tegelijkertijd.

De arts of verpleegkundig specialist bespreekt met je welke bijwerkingen je kunt verwachten. En wat je daartegen kunt doen. Belangrijk: overleg met je arts wanneer je contact moet opnemen met het ziekenhuis.

Bekijk op bijwerkingenbijkanker.nl de bijwerkingen van pembrolizumab en de bijwerkingen van cemiplimab.

Bespreek met je arts de voor- en nadelen van immunotherapie

Kom je in aanmerking voor immunotherapie? Dan is het belangrijk dat je samen met de arts de voordelen van immunotherapie afweegt tegen de nadelen van deze behandeling.

Als je twijfelt of je wel immunotherapie wilt, vertel dit dan aan je arts. Samen kunnen jullie dan beslissen wat in jouw situatie de beste keuze is.

Immunotherapie bij kanker

Deze video legt uit hoe immunotherapie bij kanker werkt.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jeanine Roodhart

Dr. Jeanine Roodhart

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2024