Behandeling als baarmoederhalskanker terugkomt

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Er is een kleine kans dat baarmoederhalskanker terugkomt na de behandeling. Ook als baarmoederhalskanker terugkomt, kun je soms nog genezen. 

Welke behandeling je krijgt als baarmoederhalskanker terugkomt, hangt af van:

  • de plek waar de kanker is teruggekeerd
  • hoe uitgebreid de kanker is
  • welke behandeling(en) je eerder kreeg

Mogelijke behandelingen zijn:

Je arts bespreekt met je wat in jouw situatie de beste behandeling is. Je kunt ook besluiten dat je geen behandeling wilt.

Chemoradiatie

Als je nog geen bestraling hebt gehad en geen uitzaaiingen hebt, krijg je meestal chemotherapie en bestraling. Deze behandeling heet chemoradiatie.

Bestraling met hyperthermie

Soms krijg je een combinatie van bestraling en hyperthermie. Bijvoorbeeld als chemotherapie niet kan, omdat je nieren niet goed meer werken.

Immuno-chemotherapie

Kun je geen bestraling meer krijgen, omdat je al eerder bestraald bent? En is een operatie ook niet mogelijk? Dan kun je misschien chemotherapie krijgen samen met het medicijn pembrolizumab. Pembrolizumab is een vorm van immunotherapie.

Soms kun je de behandeling met chemotherapie en pembrolizumab krijgen in combinatie met doelgerichte therapie. Je krijgt dan het medicijn bevacizumab erbij.

Of de behandeling geschikt voor je is, hoor je van je arts. Hiervoor is weefselonderzoek nodig van de tumor.

Uitgebreide operatie (exenteratie)

Als de tumor je bekken in is gegroeid en bestraling niet mogelijk is, kun je soms een uitgebreide operatie krijgen. Die operatie heet een exenteratie. Dit kan alleen als er geen uitzaaiingen zijn.

Bij deze operatie haalt de arts de tumor weg. Vaak is de kanker doorgegroeid in je blaas. Dan moet de arts ook je blaas en/of urineleiders weghalen. Dit heet een voorste exenteratie. Meestal krijg je dan een urinestoma. Dit is een uitgang voor de urine via je buik.

Soms is de kanker vergroeid met de dikke darm. De gynaecoloog moet dan een stuk van je darm verwijderen. Dit heet een achterste exenteratie, Soms heb je dan een darmstoma nodig. Dit is een uitgang voor de ontlasting via je buik. Lees verder over darmstoma op stomavereniging.nl.

Soms moet de arts een achterste en een voorste exenteratie doen om de hele tumor te kunnen verwijderen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Ramon Smolders

Dr. Ramon Smolders

Gynaecoloog-oncoloog, Erasmus MC

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-vrouwen

Vrouwen die baarmoederhalskanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2024