Uitzaaiingen bij baarmoederhalskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Baarmoederhalskanker kan uitzaaien. Dat betekent dat de tumorcellen via het lymfevocht of het bloed op andere plekken terechtkomen. Een ander woord voor uitzaaiingen is metastasen.

Uitzaaiingen via de lymfeklieren 

Als baarmoederhalskanker uitzaait, is dat meestal naar de lymfeklieren in het bekken. De ziekte verspreidt zich minder vaak via het bloed. Gebeurt dit wel, dan is dit vaak pas in een later stadium. In dat geval kunnen uitzaaiingen ontstaan in de longen, lever of botten.

Lymfestelsel

Op verschillende plekken in het lichaam zitten groepen lymfeklieren. Ze vormen samen met de lymfebanen het lymfestelsel. Belangrijke groepen lymfeklieren zitten in de hals (1), langs de luchtpijp (2), in de oksels (3), bij de longen (4), in de buikholte (5), in het bekken (6) en in de liezen (7).

Behandeling bij uitzaaiingen

Wanneer je uitzaaiingen hebt, is je prognose minder gunstig dan wanneer je geen uitzaaiingen hebt. 

Uitzaaiingen in de lymfeklieren in het bekken zijn vaak nog goed te behandelen, bijvoorbeeld met chemoradiatie

Is de ziekte uitgezaaid naar andere delen van het lichaam, zoals de longen of de lever, dan is de prognose helaas niet goed. De kanker is dan niet meer te genezen. Je kunt wel behandelingen krijgen om de ziekte te remmen of klachten te verminderen, zoals chemotherapie, doelgerichte therapie of bestraling. Je arts bespreekt met je wat in jouw situatie de beste zorg is.

Krijg je (later) ergens anders een tumor, bijvoorbeeld in de longen? Dan is het meestal geen longkanker, maar zijn het uitzaaiingen van kankercellen uit de baarmoederhals.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

Dr. Ramon Smolders

Gynaecoloog-oncoloog, Erasmus MC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2020