Behandeling per stadium van baarmoederhalskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij baarmoederhalskanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Welke behandeling de arts voorstelt, hangt vooral af van het stadium van de ziekte. En ook van de soort baarmoederhalskanker die je hebt.

Lees op deze pagina over:

Weet je het stadium niet? Vraag dit dan na bij je arts. Het staat ook in je patiëntendossier. Of bekijk alle behandelingen bij baarmoederhalskanker.

Behandeling van baarmoederhalskanker in een vroeg stadium (stadium 1 of 2a)

Bij baarmoederhalskanker in een vroeg stadium kun je een operatie of een behandeling met bestraling krijgen.

Wat houdt een vroeg stadium bij baarmoederhalskanker in?

  • De tumor zit alleen in de baarmoederhals (stadium 1) en is kleiner dan 4 cm. 
    Of
  • De tumor is in een klein deel van de vagina gegroeid (stadium 2a).

De meeste vrouwen met baarmoederhalskanker in een vroeg stadium kiezen voor een operatie. Een operatie heeft op de lange termijn namelijk minder bijwerkingen dan een behandeling met bestraling. Bij stadium 1a is een conisatie vaak genoeg.

Soms raadt de arts bestraling of chemoradiatie aan plaats van een operatie. Bijvoorbeeld als de kans groot is dat je na de operatie nog een aanvullende behandeling nodig hebt met bestraling, of met chemoradiatie.

Behandeling van baarmoederhalskanker in een laat stadium (stadium 2b tot en met 4)

Is de tumor te groot om te opereren? Of is voor de behandeling al duidelijk dat je uitzaaiingen in je lymfeklieren hebt? Dan krijg je meestal chemotherapie en bestraling. Deze behandeling heet chemoradiatie.

Is chemoradiatie geen goede optie voor jou, dan kun je bestraling krijgen in combinatie met hyperthermie.

Heel soms is er na de chemoradiatie toch nog een restje tumor achtergebleven. Dan bespreekt de arts de mogelijkheid met je om alsnog je baarmoeder weg te halen.

Stadium 4

Is baarmoederhalskanker uitgezaaid naar andere organen, zoals de lever, longen of de botten? Dan kun je meestal niet meer genezen (stadium 4). Je kunt wel behandelingen krijgen om de ziekte te remmen en je klachten te verminderen, zoals doelgerichte therapie en/of immunotherapie.

Soms kun je een behandeling krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling, of een combinatie van nieuwe behandelingen. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een onderzoek. Bekijk de onderzoeken (trials) voor baarmoederhalskanker

Je arts bespreekt met je wat in jouw situatie de beste behandeling is. Je kunt ook besluiten dat je geen behandeling wilt.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Ramon Smolders

Dr. Ramon Smolders

Gynaecoloog-oncoloog, Erasmus MC

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-vrouwen

Vrouwen die baarmoederhalskanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2024