Wat is multipel myeloom (ziekte van Kahler)?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Multipel myeloom is kanker van het beenmerg. Beenmerg zit binnen in je botten, waar je bloedcellen gemaakt worden. Multipel myeloom heet ook wel de ziekte van Kahler.

Lees op deze pagina over:

Hoe ontstaat multipel myeloom?

Bij multipel myeloom zijn plasmacellen in het beenmerg ongeremd gaan delen. Zo komen er veel plasmacellen.

Plasmacellen zijn een bepaald soort witte bloedcellen. Er zijn verschillende soorten plasmacellen. Die maken allemaal weer andere antistoffen.

Bij multipel myeloom gaat het om de plasmacellen die M-proteïne maken. Die zijn ongeremd gaan delen. Daarom hebben mensen met multipel myeloom vaak veel M-proteïne in hun bloed.

Vooruitzichten bij multipel myeloom

Is deze kanker goed te behandelen en wat zijn de vooruitzichten? Vaak willen mensen dit als eerste weten. Soms is daar iets over te zeggen, maar soms ook niet. De prognose van multipel myeloom hangt af van verschillende dingen.

Je kunt niet genezen van multipel myeloom. Wel kunnen mensen door de behandeling een aantal jaar leven zonder veel klachten.

Wil je weten waar je aan toe bent? Vraag het aan je arts. Die kan misschien meer vertellen. Of bekijk de overlevingscijfers over multipel myeloom.

link naar ervaringsverhaal van Karel

Symptomen van multipel myeloom

Je merkt multipel myeloom bijvoorbeeld door pijn in een bot of een botbreuk. Meestal zit de ziekte er dan al een tijdje. Ook kun je klachten hebben omdat je nieren niet goed werken. Bijvoorbeeld dat je minder moet plassen, meer dorst hebt of duizelig wordt. Of kun je erg moe zijn door bloedarmoede.

Maar er zijn veel meer klachten van multipel myeloom. Ze verschillen erg per persoon en zijn ook niet bij iedereen even ernstig.

Lees verder over de symptomen van multipel myeloom.

Oorzaken en risicofactoren van multipel myeloom

Multipel myeloom ontstaat door een afwijking in het DNA van de plasmacellen. Als je lichaam deze afwijking niet repareert, gaan de plasmacellen ongeremd delen.

Het is onduidelijk waardoor multipel myeloom precies ontstaat. Je hebt zelf geen invloed op het krijgen van de ziekte. Voor zover nu bekend is, is multipel myeloom niet erfelijk.

Onderzoeken naar multipel myeloom

Een belangrijk onderzoek bij multipel myeloom is bloedonderzoek. Vaak heeft je huisarts dit eerst al gedaan. Is er meer onderzoek nodig? Dan stuurt de huisarts je door naar de hematoloog. Een hematoloog is een arts met veel kennis van beenmerg en bloed.

Andere onderzoeken zijn bijvoorbeeld onderzoek van de urine (plas), een beenmergpunctie en een scan.

Lees verder over onderzoeken bij multipel myelooom.

Behandeling van multipel myeloom

Bij multipel myeloom is niet altijd direct een behandeling nodig. Je hematoloog bespreekt dit met je.

Is er een behandeling nodig, dan is dat meestal een stamceltransplantatie. Dit is een zware behandeling. Voor sommige mensen is deze behandeling te zwaar. Of geeft de behandeling te veel kans op problemen. Dan krijg je medicijnen.

Lees verder over de behandeling van multipel myeloom.

Ziekenhuizen voor multipel myeloom

Je hematoloog bespreekt met je waar je het best behandeld kunt worden. Soms moet je voor de behandeling van multipel myeloom naar een ander ziekenhuis, maar dat is niet altijd nodig.

Lees verder over ziekenhuizen voor multipel myeloom.

Gevolgen van multipel myeloom

Bij multipel myeloom kun je last krijgen van de gevolgen van de ziekte of van de behandeling. Zoals neuropathie en vermoeidheid.

Lees verder over de gevolgen van multipel myeloom.

Colofon

Met medewerking van:

Logo Hematon

Hematon

Patiëntenorganisatie

Website

Illustratie mensen

Mensen die multipel myeloom hebben (gehad)

logo nvvh

Nederlandse Vereniging voor Hematologie (NVvH)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2023