Behandelplan bij multipel myeloom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na de diagnose van multipel myeloom krijg je een behandelplan. Hierin staat wat het best past bij jouw situatie. Je hematoloog maakt het behandelplan, samen met een aantal andere artsen.  

Welke behandeling je krijgt, hangt van verschillende dingen af. De resultaten van het bloedonderzoek zijn belangrijk en ook hoe oud en fit je bent.

Ook zijn jouw eigen wensen belangrijk: wat wil jij? Daarnaast kijkt de arts naar of je andere ziektes hebt en hoe fit je bent. 

Het behandelplan wordt gemaakt op basis van de landelijke richtlijn voor multipel myeloom.

Multidisciplinair overleg bij multipel myeloom

Het behandelplan wordt gemaakt in overleg met een aantal zorgverleners, zoals een hematoloog, een radioloog, patholoog en andere deskundigen. Het overleg heet een multidisciplinair overleg (MDO). Bij het opstellen van een behandelplan baseert het MDO zich op de landelijke richtlijn voor multipel myeloom. 

De specialisten hebben regelmatig MDO. Ze bespreken dan: 

  • uitkomsten van de onderzoeken 
  • resultaten van de behandelingen 
  • wat dit betekent voor het behandelplan 

Meebeslissen over het behandelplan 

Een behandelplan is maatwerk. Zelf heb je ook invloed op de behandeling die je krijgt. Twijfel je over een bepaalde behandeling? Bespreek je twijfels ook met de arts. 

Soms zijn er namelijk andere behandelingen beschikbaar of is er ruimte voor aanpassing. Bijvoorbeeld in de volgorde van de behandelingen. 

Neem de tijd voor een keuze 

Meestal hoef je niet direct te beslissen over het behandelplan. Misschien wil je zo snel mogelijk starten met de behandeling. Dat is begrijpelijk. Maar het is aan te raden om even bedenktijd te nemen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Als je behoefte hebt aan een tweede gesprek, kun je daarvoor een afspraak maken. 

Second opinion 

Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in de behandeling. Twijfel je? Dan heb je misschien behoefte aan een second opinion. Dat is een tweede, onafhankelijke mening over de behandeling van een andere arts in een ander ziekenhuis.

Colofon

Met medewerking van:

Logo Hematon

Hematon

Patiƫntenorganisatie

Website

Illustratie mensen

Mensen die multipel myeloom hebben (gehad)

logo nvvh

Nederlandse Vereniging voor Hematologie (NVvH)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2023