Second opinion bij kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

'Iedereen mag een second opinion aanvragen. Je hebt daar recht op.'

Bron: Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).

Wat is een second opinion?

Een second opinion is het oordeel of advies van een andere arts dan je eigen arts. Een second opinion kan gaan over je diagnose of je behandeling.

Je hebt het recht om over elke diagnose of behandeling een second opinion te vragen. Dat kan voordat de behandeling begint, maar ook tijdens of na een behandeling.

Second opinion is Engels voor ‘tweede mening’.

Goed om te weten: je arts overlegt altijd met andere artsen over je behandeling. Dat gebeurt in een multidisciplinair overleg (MDO). Soms zit er ook een gespecialiseerd arts uit een ander ziekenhuis bij dit overleg.

Redenen voor een second opinion

Redenen voor een second opinion kunnen zijn:

  • Je twijfelt of de diagnose wel klopt
  • Je hebt twijfel over de behandeling die de arts voorstelt: is het wel de juiste, kun je de behandeling wel aan?
  • Je wilt weten of er toch een behandeling mogelijk is die kans geeft op genezing of langer leven
  • Je wilt weten of jouw behandeling in een ander ziekenhuis betere resultaten geeft
  • Je hebt het gevoel dat er geen klik is met je arts, of dat het contact stroef verloopt.

Goed om te weten: een tweede mening leidt meestal niet tot een andere uitkomst. Maar het kan je wel meer rust geven.

Alternatieven voor een second opinion

Een second opinion aanvragen kan soms lang duren. Het is ook niet altijd nodig. Vaak zijn er andere mogelijkheden, zoals: 

  • een extra gesprek aanvragen met je arts of met de verpleegkundig specialist 
  • vragen of je een andere arts kunt krijgen. Bijvoorbeeld als je geen goed contact hebt met je arts. Dit is dus geen second opinion, want je blijft in hetzelfde ziekenhuis.

Een second opinion aanvragen

Wil je een second opinion? Bespreek dit dan eerst met je eigen arts. En leg uit waarom je de mening van een andere deskundige wil. 

Het is te begrijpen dat je het lastig vindt om dit te bespreken met je arts. Maar het gaat om jouw gezondheid. En om je vertrouwen, waardoor je wat geruster kunt zijn in een heel onrustige situatie. Bedenk dat het voor jou een veel persoonlijkere vraag is dan voor je arts. Meestal begrijpt je arts dat je een second opinion wil.

Als je specialist geen verwijzing voor een second opinion wil geven

Heel soms weigert je arts een verwijzing voor een second opinion. Je arts moet dan goed aan je uit kunnen leggen waarom dat zijn of haar beslissing is. Ben je na die die uitleg nog steeds niet eens met die beslissing? Dan kun je vragen of je huisarts wil helpen. Die kan dan voor je bemiddelen.

Lukt het bemiddelen niet? Dan kan je huisarts misschien zelf een verwijzing geven voor een second opinion. 

Krijg je geen verwijzing van je huisarts, dan kun je contact opnemen met je zorgverzekeraar. Die kan bemiddelen of eventueel zelf een verwijzing regelen.

Je kunt ook terecht bij een patiëntenorganisatie. Daar kunnen ze je helpen om de juiste vragen of te stellen. Of bij je zoektocht naar een andere arts. Misschien kunnen ze je ook geruststellen.

Hoe gaat een second opinion?

Krijg je een verwijzing voor een second opinion, dan moet je zelf je medisch dossier opvragen. Je moet ook zelf een afspraak maken bij een andere arts. Houd er rekening mee dat het een paar weken kan duren voor je terecht kunt.

De tweede arts haalt je gegevens en resultaten van onderzoeken uit je medisch dossier. Meestal krijg je geen onderzoeken opnieuw. Soms wil de tweede arts contact opnemen met je behandelaar.

Tips voor het gesprek met de tweede arts:

  • maak voor jezelf een lijst van bespreekpunten 
  • neem iemand mee naar het gesprek
  • vraag of je het gesprek mag opnemen. 

Wat gebeurt er na de second opinion?

Met het advies van de tweede arts ga je in principe terug naar je eigen arts. 

Advies tweede specialist is hetzelfde

Het kan geruststellend zijn als het advies van de tweede arts hetzelfde is als dat van je eigen arts. 

Of het stelt je niet gerust, maar kan je helpen om slecht nieuws te accepteren. Bijvoorbeeld als je van de tweede arts ook hoort dat er geen genezende of levensverlengende behandeling meer mogelijk is.

Advies tweede specialist is anders

Soms geeft de tweede arts een ander advies dan je eigen arts. Dan  bespreek je met je eigen arts en met de tweede arts wat het vervolg nu gaat zijn.

Het kan zijn dat je eigen arts het advies overneemt. Is dat niet zo, dan kun je beslissen om voortaan naar een ander ziekenhuis te gaan. Bijvoorbeeld bij de arts die jou de second opinion gaf.

Vergoedt de zorgverzekeraar een second opinion?

De zorgverzekeraar vergoedt een second opinion uit de basisverzekering. Maar: alleen als die tweede arts werkt in een ziekenhuis waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft. En je moet een verwijzing hebben voor een second opinion. 

Let op: 

  • Ga je naar een ziekenhuis waar jouw zorgverzekeraar geen contract mee heeft? Misschien moet je dan zelf de kosten van de second opinion betalen. Of een deel daarvan. Vraag dit vooraf aan je zorgverzekeraar.
  • Regel je zelf een second opinion? Dus zonder dat je een verwijzing hebt? Ook dan krijg je misschien niet alles vergoedt. 
    Vraag vooraf aan je zorgverzekeraar hoe het precies zit.

Third opinion

Een tweede arts kan een ander advies geven dan je eigen arts. Ook dat kan verwarrend zijn of onrust geven. Vaak helpt het om er met een onafhankelijke derde over te praten: een third opinion.

Een third opinion vraag je aan bij je behandelend arts. Ook hier heb je een verwijzing voor nodig.

Een third opinion wordt meestal niet vergoed door de zorgverzekeraar.

‘Third opinion’ is Engels voor derde mening.

Second opinion in het buitenland

Je kunt ook een second opinion aanvragen in het buitenland. Je kunt dat zelf doen, of met hulp van je arts of je zorgverzekeraar. 

Belangrijk: 

  • Vertel je eigen arts dat je een second opinion wilt. Zeg erbij dat je erover denkt om die in het buitenland aan te vragen. En waarom je dat wilt.
  • Vraag altijd aan je zorgverzekeraar of je de second opinion in het buitenland vergoed krijgt. Niet alle zorgverzekeraars doen dat. Soms krijg je een second opinion in het buitenland alleen vergoed als je een aanvullende zorgverzekering hebt.

Hoe gaat een second opinion in het buitenland?

Bij een second opinion in het buitenland gaat je medisch dossier naar een arts in het buitenland. Je hoeft dus niet zelf naar een ander ziekenhuis of andere arts te reizen.

De buitenlandse arts bekijkt je dossier. Die brengt daarna een rapport uit met een oordeel en advies. Het rapport gaat eerst naar jou. Jij beslist of je rapport ook naar je behandelend arts in Nederland gaat. 

Second opinion in het buitenland aanvragen via je zorgverzekeraar

Vergoedt de zorgverzekeraar de kosten van een second opinion in het buitenland? Of een deel ervan? Dan helpt de zorgverzekeraar ook bij het aanvragen van de second opinion. Dit gebeurt via organisaties zoals Best Doctors of Royal Doctors.

Zelf een second opinion aanvragen in het buitenland

Ben je niet verzekerd voor een second opinion in het buitenland? Dan kun je op eigen kosten een second opinion aanvragen. Je kunt dit zelf doen of met hulp van je arts. Je kunt het ook doen via Best Doctors of Royal Doctors. Informeer vooraf wat de kosten zijn. 

Lees verder over behandeling van kanker in het buitenland.

Meer weten?

Lees verder op andere websites (2)

Colofon

Met medewerking van:

Logo-NFK

NFK

Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2025

Meer over Je keuzes en rechten als kankerpatiënt