Zelf de regie houden als kankerpatiënt 

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Welke keuzes heb je als kankerpatiënt? Wat zijn je rechten? Hoe vraag je een second opinion aan? Die vragen beantwoorden we hier. Zodat je de regie over je eigen behandeling houdt. 

Lees op deze pagina over:

Keuzes rond je kankerbehandeling

Na de diagnose kanker kom je voor belangrijke keuzes te staan. Bijvoorbeeld over het ziekenhuis waar je behandeld wilt worden. En welke behandeling je wilt. Of niet wilt.

Hoe maak je die keuzes? En wie kan je daarbij helpen? Je leest het op de pagina Keuzes rond je kankerbehandeling.

Wat is het beste ziekenhuis voor kanker?

Het is belangrijk dat je naar een ziekenhuis gaat dat veel ervaring en kennis heeft van jouw soort kanker. 

Soms is meteen duidelijk wat voor jou het beste ziekenhuis is. Soms kun je kiezen en wil je ziekenhuizen vergelijken. Lees verder over een ziekenhuis kiezen bij kanker.

Elk ziekenhuis heeft wachttijden voor een afspraak op de polikliniek, een onderzoek of behandeling. Lees meer over wachttijden en over sneldiagnose.

Rechten en plichten

Zodra je de diagnose kanker krijgt, ben je patiënt in het ziekenhuis. Dan is het goed om te weten wat je rechten en plichten zijn. Bijvoorbeeld als het gaat om je medisch dossier. Of om beslissingen rondom je behandeling. 

Meer informatie vind je op deze websites:

Second opinion bij kanker

Twijfel je aan de behandeling die je arts voorstelt? Of wil je meer zekerheid: over je diagnose of behandelplan? Dan kun je een second opinion aanvragen. Dat is een tweede mening over jouw behandeling in een ander ziekenhuis. In Nederland of in het buitenland. Lees meer over second opinion aanvragen.

Klachten over de zorg bij kanker 

Ben je ontevreden over je ziekenhuis of over je behandeling? En voel je je daar niet gehoord? Dan kun je een klacht indienen bij het ziekenhuis. Dat is je recht als patiënt. Het ziekenhuis heeft de plicht om je klacht te behandelen. Lees hoe je een klacht kunt indienen.

Goed om te weten:
Het komt weleens voor dat iemand een duur kankermedicijn niet krijgt. Terwijl diegene daar wel recht op heeft. Denk je dat dit bij jou zo is? Lees waar en hoe je dat kunt melden.

Behandeling van kanker in het buitenland

Misschien denk je na over een behandeling van kanker in het buitenland. Bespreek de voor- en nadelen met je arts, zodat je een goed doordachte keuze kunt maken.

Lees ook de antwoorden op veelgestelde vragen over de behandeling van kanker in het buitenland.

Colofon

Met medewerking van:

Logo-NFK

NFK

Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2025

Meer over Je keuzes en rechten als kankerpatiënt