Zelf de regie houden als kankerpatiënt 

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Welke keuzes heb je als kankerpatiënt? Wat zijn je rechten? Hoe vraag je een second opinion aan? Dit soort vragen beantwoorden we hier. Zodat je als patiënt de regie over je eigen behandeling kunt houden. 

Keuzes rondom je kankerbehandeling

Na de diagnose kanker kom je voor een aantal belangrijke keuzes te staan: bijvoorbeeld over het ziekenhuis waar je onderzocht en/of behandeld wilt worden en over welke behandeling je wilt.

Hoe maak je die keuzes? En wie kan je daarbij helpen? Je leest het in het artikel Keuzes rondom je kankerbehandeling.

Wat is het beste ziekenhuis voor kanker?

Als je kanker hebt, is het belangrijk dat je naar een ziekenhuis gaat dat gespecialiseerd is in jouw soort kanker. 

Soms is meteen duidelijk wat voor jou het beste ziekenhuis is. Soms kun je kiezen en/of moet je ziekenhuizen vergelijken. Lees hoe jij voor jouw vorm van kanker en jouw persoonlijke situatie het beste ziekenhuis kunt vinden.

Goed om te weten:
Elk ziekenhuis heeft wachttijden voor een afspraak op de polikliniek, een onderzoek of behandeling. Lees meer over normen voor wachttijden en over sneldiagnose.

Rechten en plichten

Als je de diagnose kanker krijgt, ben je patiënt in het ziekenhuis. Dan is het goed om te weten wat je rechten en plichten zijn. Bijvoorbeeld als het gaat om je medisch dossier, of om beslissingen rondom je behandeling. 

Meer informatie vind je op deze websites:

Second opinion bij kanker

Twijfel je aan de mening of behandeling die je eigen arts voorstelt? Of wil je meer zekerheid hebben over je diagnose of behandelplan? Dan kun je een second opinion aanvragen. Dat is een tweede mening in een ander ziekenhuis in Nederland of in het buitenland. Lees meer over second opinion.

Klachten over de zorg bij kanker 

Ben je ontevreden over je ziekenhuis of over je behandeling? En voel je je niet gehoord door je zorgverlener? Dan kun je een klacht indienen. Dat is je recht als patiënt. Het ziekenhuis of de zorgverlener heeft de plicht om je klacht te behandelen. Lees hoe je een klacht kunt indienen.

Belangrijk om te weten:
Het komt wel eens voor dat iemand een duur kankermedicijn niet krijgt, terwijl hij of zij daar vermoedelijk wel recht op heeft. Denk je dat dit bij jou het geval is? Lees waar en hoe je dat kunt melden.

Behandeling van kanker in het buitenland

Misschien overweeg je een behandeling van kanker in het buitenland. Bespreek de voor- en nadelen met je arts, zodat je goed geïnformeerd een keuze kunt maken. 

Lees ook de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over de behandeling van kanker in het buitenland.

Colofon

Met medewerking van:

Logo-NFK

NFK

Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2021

Meer over Je keuzes en rechten als kankerpatiënt