Keuzes rondom je kankerbehandeling

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Je hebt zelf vaak een keuze in een heleboel zaken rondom je behandeling van kanker. Bijvoorbeeld over het ziekenhuis waar je behandeld wilt worden en over je behandeling. Je naasten, je huisarts of andere zorgverleners kunnen met je meedenken. 

Lees verder over keuzes rondom je behandeling:

Het beste ziekenhuis kiezen bij kanker 

Welk ziekenhuis voor jou het beste is, hangt af van de kankersoort die je hebt en je persoonlijke situatie. Het is belangrijk dat je naar een ziekenhuis gaat dat gespecialiseerd is in de soort kanker die jij hebt. 

Tip: overleg vooraf met je zorgverzekeraar of je een vrije keuze hebt. Dit hangt af van je zorgpolis.

Een ziekenhuis kiezen als je een veelvoorkomende soort kanker hebt

Als je een soort kanker hebt die veel voorkomt (zoals borstkanker of prostaatkanker), dan kun je vaak kiezen uit verschillende ziekenhuizen. Wat voor jou het beste ziekenhuis is, hangt af van de soort kanker die je hebt en je persoonlijke situatie, zoals je leeftijd of het stadium van je ziekte.

Waar kun je op letten bij het kiezen van een ziekenhuis?

Bij het kiezen van een ziekenhuis kun je erop letten of het ziekenhuis aan de landelijke kwaliteitsnormen voldoet (SONCOS-normen). Lees meer over deze kwaliteitsnormen en waar je op kunt letten

Daarnaast kun je nog letten op:

  • Hoe gespecialiseerd het ziekenhuis is. Lees op de website van de NFK wat kenmerken van specialisatie zijn.
  • De reputatie van het ziekenhuis. Staat het goed bekend, als het gaat om de behandeling van jouw soort kanker? De patiëntenorganisatie voor jouw vorm van kanker kan hier vaak iets over zeggen. Je kunt het ook navragen bij je huisarts of zorgverzekeraar. 

Als je de keuze hebt uit meerdere ziekenhuizen die gespecialiseerd zijn in jouw vorm van kanker, dan kun je eventueel ook nog letten op:

  • de reistijd of afstand naar het ziekenhuis 
  • de wachttijden die er zijn voor onderzoek en behandeling

Een ziekenhuis kiezen als je een zeldzame kanker hebt

Als je een zeldzame vorm van kanker hebt, dan zijn er minder ziekenhuizen gespecialiseerd in jouw soort kanker. Dit betekent dat de kans groter is dat je verder moet reizen voor de best mogelijke zorg. Lees hoe je een gespecialiseerd ziekenhuis kunt vinden.

Behandeling in het buitenland

Vind je de wachttijd in Nederland te lang? Dan kun je kiezen voor een behandeling in België of Duitsland. Er zijn natuurlijk ook andere redenen om voor een buitenlands ziekenhuis te kiezen. Er zitten ook nadelen aan een behandeling in het buitenland. Lees meer over behandeling van kanker in het buitenland.

Wie is de beste arts of oncoloog?

Het is lastig om te zeggen welke arts(en) de beste behandelaar(s) voor een bepaalde kankersoort is of zijn. Er is geen systeem waarin alle artsen op een objectieve manier vergeleken worden. Je kunt wel afgaan op ervaringen van andere patiënten, van je eigen arts of van patiëntenorganisaties. 

Als je een vorm van kanker hebt die weinig voorkomt, kies dan een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in jouw soort kanker. Daar werken de artsen die jou het beste kunnen begeleiden of behandelen. Lees meer over het kiezen van een ziekenhuis.

Goed om te weten: 

  • Vaak overleggen ziekenhuizen met elkaar over de diagnose en de behandeling. Een streekziekenhuis overlegt bijvoorbeeld met een academisch ziekenhuis over de beste behandeling. Het is wel belangrijk goed uit te vragen hoe deze samenwerking eruit ziet. Geeft het gespecialiseerd ziekenhuis alleen advies over de mogelijke behandeling(en) of is het ook betrokken bij het vervolgtraject? 
  • Als je twijfelt aan het oordeel van je arts, kun je altijd een second opinion aanvragen
  • Heb je geen vertrouwen in je arts of klikt het niet met je arts? Dan kun je dit bespreken met je arts of verpleegkundige, en vragen om een andere arts. Ook je huisarts of een naaste kan je hierbij helpen.

Laatste nieuws: De kankerpatiëntenorganisaties zijn op dit moment bezig om objectieve beschrijvingen te maken over de mate van specialisatie van een ziekenhuis. Hoe gespecialiseerd een ziekenhuis is, wordt beschreven aan de hand van 5 kenmerken: de mate van specialisatie van het hele team, deelname aan wetenschappelijk onderzoek, behandeling en de resultaten daarvan, het zorgaanbod en ervaringen van patiënten. 

Hoe maak je een goede keuze over je kankerbehandeling?

Soms kun je kiezen tussen meerdere behandelingen, of tussen wel of (nog) niet behandelen. Samen met je arts bespreek je wat in jouw situatie de best passende optie is. Dat heet samen beslissen. Lees waarom samen beslissen belangrijk is en hoe samen beslissen gaat.

3 tips om goede beslissingen te nemen:

  • Denk na wat je belangrijk vindt in je leven. Vertel dat ook aan je arts. Dan kun je samen bespreken wat voor jou het best passend is.
  • Laat je door je arts goed informeren. Wat zijn je mogelijkheden? Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden? En wat betekent dit in jouw situatie? 
  •  Vraag bedenktijd. (Meestal hoef je ook niet direct te beslissen en is er tijd om rustig na te denken).

Als je twijfelt over een behandeling

Misschien twijfel je over een behandeling, of over wel of niet (door)behandelen. Lees wat je kunt doen als je twijfelt over een behandeling.

Goed om te weten: Als je twijfelt over je diagnose of je behandeling of meer zekerheid wilt hebben, kun je altijd een second opinion (tweede mening) vragen. Lees meer over een second opinion aanvragen.

Colofon

Met medewerking van:

Logo-NFK

NFK

Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2021

Meer over Je keuzes en rechten als kankerpatiënt