Keuzes rond je kankerbehandeling

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Vaak heb je zelf een keuze in een heleboel zaken rond de behandeling van kanker. Bijvoorbeeld over het ziekenhuis waar je naartoe wilt voor je behandeling. Je naasten, je huisarts of andere zorgverleners kunnen met je meedenken. 

Lees verder over keuzes rondom je behandeling

Een ziekenhuis kiezen bij kanker 

Welk ziekenhuis voor jou het beste is, hangt af van de kankersoort die je hebt. En van je persoonlijke situatie. Belangrijk is dat je naar een ziekenhuis gaat met veel kennis en ervaring met jouw kankersoort.  

Een goed moment om een ziekenhuis te kiezen is: na je diagnose en voordat je behandeling begint.  

Tip: overleg vooraf met je zorgverzekeraar of je een vrije keuze hebt. Dit hangt af van je zorgpolis.

Een ziekenhuis kiezen als je vorm van kanker hebt die veel voorkomt

Heb je een soort kanker die veel voorkomt? Dan kun je vaak kiezen uit verschillende ziekenhuizen. 

Het is belangrijk dat je kiest voor een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in jouw vorm van kanker. Daarnaast kun je ook kijken naar reistijd, bereikbaarheid en je gevoel dat je wel of niet hebt met een ziekenhuis. Ook kun je letten op de wachttijden die er zijn voor een onderzoek of behandeling.

Waar let je op bij het kiezen van een ziekenhuis?

Je kunt erop letten of het ziekenhuis aan de landelijke kwaliteitsnormen voor kankerzorg voldoet. Dat zijn de SONCOS-normen.

Daarnaast kun je nog letten op:

  • Hoe gespecialiseerd het ziekenhuis is. Lees op de website van de NFK wat  kenmerken van specialisatie zijn.
  • De reputatie van het ziekenhuis. Staat het goed bekend, als het gaat om de behandeling van jouw kankersoort? De patiëntenorganisatie voor jouw vorm van kanker kan hier vaak wel iets over zeggen. Je kunt het ook vragen bij je huisarts of zorgverzekeraar. 
  • De website van het ziekenhuis. Spreekt het je aan wat je daar ziet en leest?

Een ziekenhuis kiezen als je een zeldzame kanker hebt

Komt een vorm van kanker niet vaak voor, dan zijn er minder ziekenhuizen gespecialiseerd. Heb jij een zeldzame vorm van kanker? Dan is de kans groter dat je verder moet reizen voor de best mogelijke zorg. 

Lees hoe je een gespecialiseerd ziekenhuis kunt vinden.

Behandeling in het buitenland

Vind je de wachttijd in Nederland te lang? Dan kun je kiezen voor een behandeling in België of Duitsland. En er kunnen ook andere redenen zijn om voor een buitenlands ziekenhuis te kiezen. Lees je wel goed in, want er zitten ook nadelen aan een behandeling in het buitenland.

Lees meer over behandeling van kanker in het buitenland.

Wie is de beste arts of oncoloog?

Het is lastig om te zeggen welke arts (of artsen) de beste behandelaar voor een bepaalde kankersoort is. Wel kun je afgaan op ervaringen van andere patiënten, je eigen (huis)arts of van patiëntenorganisaties. 

Heb je een vorm van kanker die weinig voorkomt? Kies dan een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in jouw soort kanker. Daar werken dan natuurlijk ook de artsen die jou het beste kunnen begeleiden of behandelen. Lees meer over het kiezen van een ziekenhuis.

Goed om te weten: 

  • Je kunt een vaste arts hebben, maar meestal is er een heel team betrokken bij het stellen van de diagnose en je behandeling. 
  • Vaak overleggen ziekenhuizen met elkaar over de diagnose en de behandeling. Dit doen ze in een multidisciplinair overleg (MDO). Een streekziekenhuis overlegt bijvoorbeeld met een academisch (universitair) ziekenhuis over de beste behandeling. Het is wel belangrijk om te vragen hoe zo’n samenwerking eruitziet. Geeft het gespecialiseerd ziekenhuis alleen advies over de mogelijke behandeling(en) of is het ook betrokken bij de rest van je behandeling? 
  • Als je twijfelt aan het oordeel van je arts, kun je altijd een second opinion aanvragen
  • Heb je geen vertrouwen in je arts? Of klikt het niet? Zeg dit tegen je arts of verpleegkundige en vraag om een andere arts. Vind je dit lastig, vraag dan of je huisarts of een naaste je hierbij helpt.

Hoe maak je een goede keuze over je kankerbehandeling?

Soms kun je kiezen tussen verschillende behandelingen. Voorbeelden van behandelingen zijn: een operatie, bestralingen of chemokuren.

Soms kun je ook kiezen tussen wel of (nog) niet behandelen. 

Samen met je arts bespreek je wat in jouw situatie het best past. Dat heet samen beslissen. Lees waarom samen beslissen belangrijk is en hoe dat gaat.

3 tips om goede beslissingen te nemen over je behandeling:

  • Denk na wat je belangrijk vindt in je leven. Bijvoorbeeld werk, sporten, muziek maken of reizen. Vertel dat ook aan je arts. Dan kun je samen bespreken wat voor jou het best passend is.
  • Zorg dat je goede informatie krijgt van je arts. Wat zijn je mogelijkheden? Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden? En wat betekent dit in jouw situatie? 
  • Vraag om bedenktijd om even goed en rustig na te kunnen denken. Meestal kun je best een paar dagen de tijd nemen om te beslissen over behandelingen.

Als je twijfelt over een behandeling

Misschien twijfel je over een behandeling, of over wel of niet (door)behandelen. Lees wat je kunt doen als je twijfelt over een behandeling.

Goed om te weten: als je twijfelt over je diagnose, je behandeling – of je wilt meer zekerheid hebben – dan kun je een second opinion (tweede mening) vragen. Lees meer over een second opinion aanvragen.

Colofon

Met medewerking van:

Logo-NFK

NFK

Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2025

Meer over Je keuzes en rechten als kankerpatiënt