Waarom samen beslissen?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Samen met je arts beslissen over je behandeling

Waarom samen beslissen?

Wanneer je de diagnose kanker hebt gekregen, moet je vaak in korte tijd moeilijke beslissingen nemen. Een daarvan gaat over je behandeling. Vaak kun je kiezen tussen meerdere behandelingen, of tussen wel of (nog) niet behandelen.

Jij kent jezelf het beste. Daarom is het belangrijk dat je samen met je arts bespreekt welke behandeling het beste bij jou en je toekomst past. Dat heet samen beslissen.

Misschien denk je nu: hoezo, samen beslissen? Mijn arts weet het toch het beste? Die gedachte is begrijpelijk, maar niet terecht. Je arts heeft altijd informatie van jóu nodig.
 

Hoe gaat samen beslissen?

Gesprekken over je behandeling zullen ongeveer zo gaan:

  1. Je arts vertelt je dat er een beslissing moet worden genomen en dat jouw mening daarbij belangrijk is.
     
  2. Je arts legt uit welke behandelingen er mogelijk zijn. Je hoort ook wat de voor- en nadelen zijn van deze behandelingen. Soms is niets doen/niet behandelen of afwachten ook een mogelijkheid. Als dat zo is, zal je arts daar uitleg over geven.
     
  3. Je bespreekt samen met je arts wat dit alles betekent in jouw situatie, wat voor jou belangrijk is in het leven en wat je persoonlijke voorkeur is. Je arts helpt je bij het wikken en wegen. Vaak is er tijd om na het gesprek thuis rustig over alles na te denken.
     
  4. Je beslist vervolgens samen met je arts welke behandeling het beste bij je past. Of je vraagt je arts om met alle informatie van jou in het achterhoofd de keuze te maken. Je kunt ook samen afspreken om de beslissing nog even uit te stellen.

Wat kun je doen?

Het kan lastig zijn om tijdens het behandelgesprek meteen antwoord te geven op de vragen van je arts. Een goede voorbereiding kan dan helpen:

Colofon

Met medewerking van:

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2019