bibliotheek

Betrouwbare informatie, speciaal geschreven voor mensen onder de 40. Bijvoorbeeld over studeren, relaties, vruchtbaarheid, geldzaken of een huis kopen als je kanker hebt (gehad). Maar ook over verzekeringen, (weer) aan het werk of omgaan met je lijf als dat door kanker is veranderd.

 Informatie Jong & kanker 
 


Lotgenotenzoeker

Soms helpt 1-op-1 contact met iemand zoals jij. In de lotgenotenzoeker op kanker.nl zoek je makkelijk naar iemand in dezelfde levensfase of leeftijd als jij.

 Lotgenotenzoeker 
 


studeren & kanker

Als je kanker hebt, kan dat gevolgen hebben voor je studie. Waar kun je tegenaan lopen? Wat kun je regelen? Waar heb je recht op? En wie kan je ondersteunen? Hier vind je de informatie die je nodig hebt.

 Informatie Studeren & kanker 
 


gespreksgroepen jong

Lees mee, deel je ervaring of stel je vraag in een gespreksgroep. Zo kun je leren van anderen, of met jouw eigen ervaring lotgenoten helpen.

 Gespreksgroep Jong & kanker 
 


gespreksgroepen naasten

Ook voor ouders, partners, broers, zussen of vrienden van jonge mensen met kanker is er een gespreksgroep. Sta je dichtbij iemand met kanker? Lees mee, deel je ervaring of stel een vraag.

  Gespreksgroep Jong & kanker - naasten 
 


blogs jong

Vertel je verhaal of lees verhalen van anderen. Ook als naaste van iemand met kanker kun je een blog schrijven of blogs lezen.

 Blogs Jong & kanker 
 


interviews en podcasts

Lees, kijk en luister naar de verhalen van andere jonge mensen en hun naasten. Hoe gaan zij om met hun ziekte en de gevolgen? Wat vinden ze belangrijk? En welke tips hebben ze voor anderen?

 Interviews & podcasts 
 


vind hulp

Hét overzicht van betrouwbare hulp en ondersteuning. Bij jou in de buurt of online. Je vindt er zorgverleners, organisaties en programma's die je kunnen helpen.

 Vind hulp bij kanker 
 


VAP

Heb je een vraag over kanker en wil je graag een antwoord van een expert? Via Vraag het een professional stel je gemakkelijk een vraag aan AYA-zorgverleners en andere deskundigen.

 Vraag het een professional 
 


aya

Als je tussen je 18e en 40e kanker krijgt of hebt gekregen, kun je in het ziekenhuis zorg krijgen die past bij jouw leeftijd en levensfase. Die zorg heet AYA-zorg. Lees meer over AYA-zorg en waar je die kunt krijgen.

 AYA 'Jong & kanker' Zorgnetwerk 
 


agenda

Ontdek gezellige borrels, informatieve bijeenkomsten en uitdagende weekenden op de activiteitenkalender van Stichting Jongeren en Kanker. Een leuke manier om lotgenoten ontmoeten. 

 Activiteitenkalender 
 


 

agenda

Als je te horen krijgt dat je kanker hebt, zijn er zoveel dingen waar je tegelijkertijd aan moet denken. Een lijstje met onderwerpen als een ‘houvast’ kan dan helpen. Om mee te nemen naar je arts of verpleegkundige, of om zelf thuis je gedachten te ordenen.

 Bekijk of print de AYA-vragenlijst   
 


 

'Ik hoopte tevergeefs in het ziekenhuis leeftijdsgenoten te vinden'
 

Bij Mick (27) werd op zijn 21ste een hersentumor ontdekt. Als jongvolwassene kanker hebben, bleek wel eenzaam. Op kanker.nl ontmoette hij lotgenoten. "Superfijn, die herkenning.”

Lees zijn verhaal

Nog veel meer op kanker.nl

Naast Jong & kanker vind je op kanker.nl ook algemene informatie over kanker en alles wat daarmee te maken heeft.

De gezichten van Jong & kanker

Dit zijn de gezichten van kanker.nl/jong: Ruben, Zhen en Rebecca.
Rebecca, Ruben, Zhen

Ruben, Zhen en Rebecca kregen alle drie jong de diagnose kanker. Zij vinden het belangrijk dat er meer aandacht komt voor de gevolgen van kanker in deze levensfase. Binnenkort kun je hier luisteren naar een mooi gesprek tussen deze drie jonge mensen. Hieronder stellen zij zich alvast kort voor.

'Mijn naam is Ruben May, 33 jaar, oprichter van The Podcast Garden en fotograaf. Ik leef voor de lach en ben een rasoptimist. Begin 2023 is er bij mij zaadbalkanker met uitzaaiing in de lymfeklieren ontdekt.'
Alvast benieuwd naar het verhaal van Ruben? Neem een kijkje bij interviews en podcasts.

'Ik ben Zhen, 27 jaar en woon in Amsterdam. Ik studeer geneeskunde en in mijn vrije tijd houd ik van hardlopen, lekker eten en de zon. Toen ik 24 jaar was kreeg ik borstkanker met uitzaaiingen in mijn lymfeklieren. Ik heb hier chemo, operaties, bestraling en anti-hormonale therapie voor gehad. Gelukkig ben ik nu al een jaar schoon en mijn leven gaat nu weer langzaam terug naar een nieuw normaal.'

'Ik ben Rebecca, 31 jaar en ik woon in Drachten. Ik werk in de gehandicaptenzorg, heb een Frans bulletje en ik weet sinds eind 2019 dat ik een hersentumor heb.'

📷 Fotografie: Onahazymorning, MUAH: Carmen Zomers | Met dank aan Hortus Botanicus en Desmet Studios

Samenwerking