Wat is het beste ziekenhuis voor kanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Als je kanker hebt, is het belangrijk dat je naar een ziekenhuis gaat dat gespecialiseerd is in jouw soort kanker. Hoe vind je het beste ziekenhuis?

Lees op deze pagina over:

Gespecialiseerd ziekenhuis voor kanker

Soms is al snel duidelijk waar je terecht kunt voor je behandeling. Voor een aantal kankersoorten zijn daar afspraken over. Zo zijn er bijvoorbeeld gespecialiseerde ziekenhuizen voor uitgezaaid melanoom, hoofd-halskanker of gynaecologische kanker. Je huisarts, zorgverzekeraar, je patiëntenorganisatie, NFK of je specialist kan je hierover informeren.

In andere gevallen is het minder duidelijk waar je het best behandeld kunt worden. Bijvoorbeeld als je een soort kanker hebt die weinig voorkomt, of minder vaak voorkomt in jouw specifieke situatie of leeftijdsgroep. Dan is het extra belangrijk om je te laten behandelen in een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in die vorm van kanker. Want hoe meer specialisatie en hoe meer ervaring een ziekenhuis heeft, hoe beter de resultaten zijn.

Tip: vraag je naaste (partner, kind) om met je mee te denken. Of om uit te zoeken wat voor jou het beste ziekenhuis is.

Hoe kies je een ziekenhuis bij kanker?

Het is helaas nog lastig om er als patiënt achter te komen wat in jouw situatie het beste ziekenhuis is.

Hoe kun je dan toch het beste ziekenhuis kiezen?

  • Stel vragen aan je arts om te achterhalen hoe gespecialiseerd jouw ziekenhuis is in jouw soort kanker. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) heeft hiervoor een checklist gemaakt.
  • Bespreek met je behandelend arts waar je het best behandeld kunt worden. Vraag bijvoorbeeld: “Als u mijn soort kanker zou hebben, waar zou u zich dan laten behandelen?”
  • Vraag advies aan een patiëntenorganisatie of aan NFK. Voor borstkanker en hematologische kankers zijn hulpmiddelen ontwikkeld waarmee je ziekenhuizen kunt vergelijken.
  • Check of jouw ziekenhuis voldoet aan de kwaliteitsnormen voor goede kankerzorg (SONCOS-normen). Iets verder op deze pagina lees je hoe je dit kunt doen.
  • Vraag je huisarts om met je mee te denken.

Twijfel je of je op de juiste plek bent? Of wil je weten of er meer mogelijkheden zijn? Dan kun je een second opinion aanvragen.

Ziekenhuizen vergelijken met SONCOS-kwaliteitsnormen voor de kankerzorg

Stichting Oncologische Samenwerking (SONCOS) brengt elk jaar een rapport uit: het SONCOS-normeringsrapport. Daarin staat aan welke eisen een ziekenhuis moet voldoen om de meest voorkomende vormen van kanker te kunnen behandelen.

Goed om te weten: in dit rapport staan normen voor de meest voorkomende soorten kanker. Als je bloed- en beenmergkanker hebt, of een zeldzame vorm van kanker, vind je daar in het rapport geen informatie over.

Hoe kun je het SONCOS-rapport gebruiken om een ziekenhuis te kiezen?

Misschien kan de informatie uit het SONCOS-rapport je helpen bij het kiezen van een ziekenhuis.

Zo gebruik je het rapport om een keuze te maken:

Stap 1:

Bekijk in het SONCOS-rapport aan welke eisen ziekenhuizen moeten voldoen voor jouw vorm van kanker. Er zijn bijvoorbeeld normen voor het minimum aantal kankeroperaties dat een ziekenhuis elk jaar moet doen, en voor doorlooptijden.

Stap 2:

Onderzoek of het ziekenhuis waar jij naartoe wilt aan de SONCOS-normen voldoet. Vraag het bijvoorbeeld aan de arts met wie je het eerste consult had. Of vraag de kanker.nl infolijn om hulp.

Stap 3:

Bekijk ook de kwaliteitsgegevens op de website van de ziekenhuizen waar je behandeld kunt worden. Ook op ziekenhuischeck.nl publiceren de ziekenhuizen een aantal belangrijke gegevens.

Goed om te weten: Niet alle ziekenhuizen maken dit soort gegevens openbaar. Als een ziekenhuis dit soort gegevens publiceert, is dat een pré.

Stap 4:

Voldoet het ziekenhuis bij jou in de buurt niet aan de SONCOS-kwaliteitsnormen voor jouw kankersoort? Dan kun je overwegen naar een ander ziekenhuis te gaan. Bespreek dit met je arts of huisarts.

Belangrijk: Check van tevoren wel even bij je zorgverzekeraar of je zelf je ziekenhuis mag kiezen. Dit hangt namelijk af van het soort polis dat je hebt.

Ziekenhuischeck.nl

Ziekenhuischeck.nl is een website van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Op deze website vind je informatie over de kwaliteit van alle ziekenhuizen in Nederland en kun je ziekenhuizen met elkaar vergelijken. Je kunt ook de behandelresultaten van een aantal kankersoorten zien. Bijvoorbeeld van slokdarmkanker, maagkanker en blaaskanker.

Naar Ziekenhuischeck.nl

Keuzehulpen van patiëntenorganisaties

Voor bloed- en lymfeklierkanker en borstkanker zijn keuzehulpen beschikbaar. De keuzehulpen zijn gemaakt door patiëntenorganisaties.

De keuzehulp stelt je een paar vragen en je geeft aan wat je belangrijk vindt. Je krijgt een overzicht met belangrijke informatie van zorginstellingen die passen bij jouw wensen. Deze kun je direct met elkaar vergelijken, of met andere ziekenhuizen of klinieken.

In de keuzehulpen staat ook hoe andere patiënten een ziekenhuis hebben beoordeeld. Bekijk de keuzehulp borstkanker.

Hulp of advies nodig bij het kiezen van een ziekenhuis?

Heb je hulp nodig bij het maken van een keuze? Bel, mail of chat met de kanker.nl infolijn. Onze medewerkers kunnen niet zeggen wat het beste ziekenhuis is. Maar ze kunnen wel met je meedenken, bijvoorbeeld over wat je belangrijk vindt.

Je kunt ook contact opnemen met de patiëntenorganisatie voor jouw vorm van kanker.

Heb je een zeldzame vorm van kanker, dan kun je ook bellen of mailen met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Bekijk het patiëntenplatform zeldzame kankers van NFK. En lees op de website van NFK verder over expertzorg en over het belang van ziekenhuiskeuze.

Colofon

Met medewerking van:

Logo-NFK

NFK

Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2021

Meer over Je keuzes en rechten als kankerpatiënt