Darmklachten bij baarmoederhalskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een tumor in de baarmoederhals kan soms doorgroeien naar de endeldarm. Dan krijg je bestraling van je endeldarm. Bestraling kan de endeldarm beschadigen. Hierdoor kun je problemen krijgen met je ontlasting, of bloed verliezen.

Lees op deze pagina over:

Problemen met je ontlasting

Bestraling van de endeldarm kan het slijmvlies van de endeldarm beschadigen. Hierdoor kan het slijmvlies van de endeldarm ontstoken raken. Dit heet proctitis.

Je kunt dan last hebben van een plotselinge, hevige aandrang om te poepen. Het is vaak moeilijk om de ontlasting tegen te houden en op tijd het toilet te bereiken. Dit gebeurt vaak meerdere keren per dag. Vaak zit er ook bloed, slijm en pus bij je ontlasting.

Het kan ook zijn dat je wel aandrang hebt, maar dat er geen ontlasting komt. Dit heet loze aandrang.

Proctitis kan kort na de bestralingsbehandeling ontstaan, maar ook pas maanden of jaren daarna. Soms blijft proctitis een tijd lang weg en komt het daarna weer terug. Het kan ook voor een deel blijvend zijn.

Wat kan je arts doen?

Heb je problemen met je ontlasting? Bespreek je klachten met je arts of verpleegkundige. De arts kan onderzoeken wat de oorzaak is. Soms krijg je een darmonderzoek om er zeker van te zijn dat het om een ontstoken endeldarm gaat. En niet om terugkeer van de baarmoederhalskanker.

Je arts kan je medicijnen geven om je klachten te verminderen.

Wat kun je zelf doen?

Eet gezond, gevarieerd en vezelrijk. Heb je diarree? Let er dan op dat je voldoende drinkt. Bekijk op Voedingenkankerinfo ook de voedingsadviezen bij diarree.

Je kunt ook opvangmateriaal gebruiken. De verpleegkundige kan je hierover adviseren.

Advies van een diëtist oncologie

Met vragen over je voeding kun je terecht bij een diëtist oncologie. Dat is iemand die veel verstand heeft van voeding bij en na kanker. Je huisarts of behandelend arts kan je verwijzen. Informeer vooraf bij je zorgverzekeraar of je de kosten vergoed krijgt.

Bekkenbodemfysiotherapie

Een gespecialiseerde fysiotherapeut kan je oefeningen geven om je spieren rond je anus en bekkenbodem te versterken. Dat kan helpen om je ontlasting langer op te houden. Voor een bekkenbodemfysiotherapeut heb je geen verwijzing nodig van je arts. Informeer vooraf bij je zorgverzekeraar of je de kosten vergoed krijgt.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Ramon Smolders

Dr. Ramon Smolders

Gynaecoloog-oncoloog, Erasmus MC

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-vrouwen

Vrouwen die baarmoederhalskanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2020