Wat is immunotherapie bij kanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Immunotherapie of immuuntherapie is een behandeling bij kanker. Door de behandeling wordt je immuunsysteem actiever, en kan het de kankercellen aanvallen. Immunotherapie is een relatief nieuwe behandeling, waar nog veel onderzoek naar gedaan wordt.

Hoe werkt immunotherapie bij kanker?

Het immuunsysteem kan kankercellen herkennen en doden. Maar dit gebeurt niet altijd, want kankercellen kunnen je immuunsysteem misleiden. Dan worden de kankercellen niet opgeruimd en kan er een tumor ontstaan. Immunotherapie probeert dit te herstellen door het immuunsysteem actiever te maken. Door de immunotherapie is de kans kleiner dat de kanker terugkomt. Of blijft de ziekte langer onder controle.

Lees op deze pagina over:

Of bekijk de video over immunotherapie bij kanker.

Bij welke kankersoorten is immunotherapie een behandeling?

Niet iedereen met kanker kan immunotherapie krijgen. De behandeling werkt niet bij elke soort kanker.

Bij een aantal kankersoorten is immunotherapie een standaardbehandeling. Bij andere kankersoorten kun je de behandeling alleen in onderzoeksverband (een trial) krijgen. Er zijn ook kankersoorten waarbij immunotherapie helemaal geen behandeling is.

Wil je weten of je immunotherapie kunt krijgen? Dit kun je het best aan je arts vragen.

Wie krijgt immunotherapie bij kanker?

Immunotherapie kun je op diverse momenten in de behandeling van kanker krijgen. Bijvoorbeeld vóór een andere behandeling zoals een operatie. Door immunotherapie kunnen de kankercellen deels of helemaal doodgaan.

Ook kun je immunotherapie tegelijk met een andere behandeling krijgen, bijvoorbeeld tegelijk met chemotherapie. Of bijvoorbeeld ná een andere behandeling. De medicijnen ruimen dan de kankercellen op die bij de eerdere behandeling achtergebleven zijn.

Als de kanker uitgezaaid is, kan immunotherapie ook een behandeling zijn. De medicijnen kunnen de kanker remmen en je klachten verminderen. De behandeling kan je meestal niet genezen, maar wel je leven verlengen. Soms voor een lange tijd.

Hoe gaat een behandeling met immunotherapie?

Meestal krijg je immunotherapie via een infuus, in het ziekenhuis. Maar de behandeling kun je soms ook (deels) thuis krijgen.

De behandeling kan een aantal maanden tot een of twee jaar duren. Als de medicijnen bij jou werken, kan dat voor langere tijd zo zijn. Dan werken ze ook nog als de behandeling al is gestopt.

De arts of verpleegkundige vertelt je hoe de behandeling precies gaat. Dat kan per ziekenhuis verschillen. Sommige ziekenhuizen hebben meer informatie staan op hun website. Of ze hebben brochures over de behandeling.

Bijwerkingen van immunotherapie

Immunotherapie kan bijwerkingen geven. Immunotherapie werkt anders dan chemotherapie. Het geeft daardoor vaak andere bijwerkingen.

Doordat je immuunsysteem actiever wordt door de behandeling, kunnen de afweercellen ook in gezonde organen komen en ze aantasten. Hierdoor kun je last van bijwerkingen krijgen, zoals huiduitslag, jeuk of diarree.

Lees verder over de bijwerkingen van immunotherapie.

Soorten immunotherapie

Immunotherapie is niet één soort behandeling. Het is een verzamelnaam voor verschillende behandelingen. Iedere behandeling activeert het immuunsysteem op een andere manier.

Van je arts hoor je of immunotherapie een geschikte behandeling voor je is. En welke soort immunotherapie je krijgt. Je krijgt de behandeling bijvoorbeeld van een internist-oncoloog. Zo’n arts heeft veel kennis over medicijnen bij kanker, zoals immunotherapie. Ook kun je de behandeling krijgen van een ander soort arts, zoals een longarts of een chirurg.

Lees over de soorten immunotherapie bij kanker:

Immunotherapie bij kanker

Deze video legt uit hoe immunotherapie bij kanker werkt.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Francine de Wilde

Verpleegkundig specialist interne oncologie, Erasmus MC

illustratie-verpleegkundige-man

Henk Mallo

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2023