Bijwerkingen van immunotherapie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Als je immunotherapie krijgt, kun je last hebben van bijwerkingen. Het ligt aan de soort immunotherapie welke bijwerkingen dat precies zijn. Niet iedereen krijgt er last van.

De meeste bijwerkingen ontstaan omdat de behandeling je hele immuunsysteem actiever maakt. Zo worden bijvoorbeeld ook immuuncellen actief in je darmen, je lever of je huid. Dan reageert je huid alsof er een ontsteking is.

De bijwerkingen kunnen door het hele lichaam zijn, zoals een grieperig gevoel. Of de bijwerkingen zijn plaatselijk, zoals huiduitslag.

Lees op deze pagina over:

Welke bijwerkingen geeft mijn behandeling?

De bijwerkingen van immunotherapie kunnen heel verschillend zijn. Het maakt daarbij ook uit welke soort immunotherapie je krijgt.

De bijwerkingen zijn meestal anders dan de bijwerkingen van andere kankerbehandelingen zoals chemotherapie of bestraling. Dat komt omdat chemotherapie en bestraling direct effect hebben op de kankercellen én de gezonde cellen. Immuuntherapie werkt meer indirect, daardoor krijg je van deze behandelingen andere bijwerkingen.

Vraag aan je arts of verpleegkundige welke bijwerkingen jouw behandeling kan geven. Vooraf is niet bekend of jij de klachten ook zult krijgen. Pas tijdens de behandeling blijkt hoe je lichaam reageert op de immunotherapie. Of bekijk de bijwerkingen op de site bijwerkingenbijkanker.nl.

De bijwerkingen kunnen weer overgaan, maar soms kun je er je hele leven last van houden, zoals een te langzaam werkende schildklier.

Wanneer contact opnemen met je arts?

Heb je last van een bijwerking? Neem dan contact op met je arts of verpleegkundige. Misschien past de arts de behandeling aan of krijg je medicijnen tegen de bijwerkingen.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Francine de Wilde

Verpleegkundig specialist interne oncologie, Erasmus MC

illustratie-verpleegkundige-man

Henk Mallo

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2023