Wat is baarmoederkanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Baarmoederkanker is kanker van de baarmoeder. Er ontstaat dan een kwaadaardige tumor in het baarmoederslijmvlies. De medische term voor baarmoederkanker is endometriumcarcinoom. 

Soms ontstaat de kanker in het bindweefsel of in het spierweefsel van de baarmoeder. De tumor heet dan een baarmoedersarcoom. Lees verder over baarmoedersarcoom.

Baarmoederslijmvlieskanker komt meestal voor na de overgang. Meestal wordt kanker in een vroeg stadium ontdekt, omdat je dan abnormaal bloedverlies hebt via je vagina.

Baarmoederkanker en baarmoederhalskanker: wat is het verschil?

Kanker in de baarmoederhals is iets anders dan baarmoederkanker. Baarmoederhalskanker ontstaat in het onderste, smalle deel van de baarmoeder. Terwijl baarmoederkanker in het brede deel van de baarmoeder ontstaat. Lees meer over baarmoederhalskanker.

Symptomen van baarmoederkanker

De meest voorkomende symptomen van baarmoederkanker zijn:

  • vaginaal bloedverlies na de overgang
  • een bruinige afscheiding na de overgang

Bij vrouwen die nog niet in de overgang zijn, kan hevig bloedverlies tussen de menstruaties door een symptoom zijn van baarmoederkanker. 

Bij abnormaal bloedverlies is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Die kan het verder onderzoeken.

Lees verder over de symptomen van baarmoederkanker.

Oorzaken en risicofactoren van baarmoederkanker

De precieze oorzaak van baarmoederkanker is niet bekend. Na de overgang is de kans op baarmoederkanker groter. Het hormoon oestrogeen lijkt daarbij een rol te spelen.

Lees verder over de risicofactoren van baarmoederkanker.

Uitzaaiingen bij baarmoederkanker

Baarmoederkanker kan uitzaaien. Uitzaaiingen ontstaan vaak pas in een latere fase van de ziekte, of als de kanker is teruggekomen. De eerste uitzaaiingen zitten meestal in de lymfeklieren in het bekken. Soms zaait baarmoederkanker uit naar andere delen van het lichaam. Bijvoorbeeld naar de longen, lever of het bot.

Lees verder over uitzaaiingen van baarmoederkanker en over de behandeling van uitzaaiingen.

Cijfers over baarmoederkanker

Elk jaar krijgen ongeveer 2.000 vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederkanker. De meeste vrouwen zijn tussen 60 en 80 jaar oud als ze de diagnose krijgen. Bij vrouwen jonger dan 45 jaar is baarmoederkanker heel zeldzaam. 

Verhaal over baarmoederkanker

Vooruitzichten bij baarmoederkanker

De kans op overleving van baarmoederkanker hangt vooral af van het stadium van de ziekte bij diagnose en van de soort baarmoederkanker. Met stadium wordt bedoeld: hoe uitgebreid de ziekte is, en of er uitzaaiingen zijn. 

Baarmoederkanker is bij diagnose meestal nog niet buiten de baarmoeder gegroeid. De vooruitzichten zijn dan goed. 

Bekijk de overlevingscijfers van baarmoederkanker.

Onderzoeken bij baarmoederkanker

Bij klachten als abnormaal vaginaal bloedverlies of een bruinige afscheiding verwijst de huisarts je naar een gynaecoloog in het ziekenhuis. Daar krijg je eerst een gynaecologisch onderzoek, vaak met een vaginale echo. Op de vaginale echo is te zien of het baarmoederslijmvlies verdikt is. Dat kan een aanwijzing zijn voor baarmoederkanker. 

Vaak neemt de gynaecoloog tijdens het onderzoek ook 1 of meer stukjes weefsel weg (micro-curettage). Met de uitslag van de curettage kan hij of zij de diagnose stellen. Het wordt dan duidelijk of het om een goedaardige of kwaadaardige tumor gaat. Bij een kwaadaardige tumor is het kanker. Dan zijn meer onderzoeken nodig, zoals een MRI-scan of een CT-scan.

Bekijk de uitgebreide informatie over de onderzoeken bij baarmoederkanker.

Behandeling van baarmoederkanker

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij baarmoederkanker. Operatie, bestraling en chemotherapie komen het meest voor. Als het nodig is, verwijst de arts je door naar een gespecialiseerd ziekenhuis.

Lees verder over de behandeling van baarmoederkanker.

Gevolgen van baarmoederkanker

Baarmoederkanker en de behandeling ervan kunnen invloed hebben op je leven. De meeste vrouwen hebben weinig blijvende klachten. Maar er zijn ook vrouwen die last blijven houden van de gevolgen van de behandeling. Bijvoorbeeld van lymfoedeem, darmproblemen en problemen met plassen. 

Lees verder over de gevolgen van baarmoederkanker.

Baarmoederkanker. Wat is het en wat zijn de ontwikkelingen? (mei 2021)

In deze video worden de laatste ontwikkelingen op het gebied van baarmoederkanker besproken. Met dr. Hanny Pijnenborg, gynaecoloog-oncoloog, Radboudumc, Nijmegen. (Bron: patiëntenorganisatie Olijf).

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-arts-vrouw

Prof. dr. Carien Creutzberg

Radiotherapeut, LUMC

Illustratie vrouwen

Vrouwen die baarmoederkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2021