Gynaecologisch onderzoek bij baarmoederkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Wanneer je met klachten als abnormaal vaginaal bloedverlies bij de gynaecoloog komt, krijg je eerst een gynaecologisch onderzoek. Hier lees je hoe dit gaat.

Het onderzoek bestaat meestal uit de volgende onderdelen:

Tijdens deze onderzoeken lig je op een speciale stoel met beensteunen of op een bed met een kussen onder je billen.

Zie je erg op tegen het onderzoek, bespreek dit dan van tevoren met je arts. Je kunt dan samen naar een oplossing zoeken.

Speculumonderzoek en uitstrijkje

Bij het inwendig onderzoek brengt de arts een speculum in de vagina. Een ander woord voor speculum is eendenbek. Op deze manier kan de arts de baarmoederhals en de vagina goed bekijken en een uitstrijkje van de baarmoederhals maken. Is het uitstrijkje klaar, dan verwijdert de arts het speculum. Het uitstrijkje gaat naar het laboratorium voor verder onderzoek.

Het onderzoek kan gevoelig zijn. Na het onderzoek kun je een beetje bloed verliezen.

Vaginaal toucher

Nadat de arts het speculum heeft verwijderd, brengt hij of zij 1 of 2 vingers in je vagina. De arts legt de andere hand op je buik. Zo krijgt de arts een indruk van de ligging en de grootte van de organen onder in je buik, zoals de baarmoeder, baarmoederhals en eierstokken.

Dit onderzoek heet het vaginaal toucher. Het doet meestal geen pijn, maar kan wel gevoelig zijn.

Rectaal toucher

Soms brengt de gynaecoloog 1 vinger via de anus in de endeldarm en tegelijk 1 vinger in de vagina. Zo onderzoekt de arts de omgeving van de baarmoeder en baarmoederhals. Vooral de ophangbanden van de baarmoeder zijn op deze manier goed te beoordelen.

De arts beoordeelt ook of de endeldarm normaal aanvoelt. De endeldarm is het laatste stukje van de dikke darm, vlak voor de anus.

Veel vrouwen ervaren dit als een vervelend onderzoek.

Vaginale echografie (inwendige echo)

De gynaecoloog maakt meestal ook een vaginale echografie. Hij of zij brengt een speciale echokop een klein stukje in de vagina. Op een beeldscherm kan de arts het baarmoederslijmvlies, de spierlaag van de baarmoeder en de eierstokken in detail zien en beoordelen.

Het onderzoek duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. De meeste vrouwen vinden dit onderzoek niet pijnlijk, maar wel ongemakkelijk.

Aanvullend onderzoek

Uit de vaginale echografie kan blijken dat het slijmvlies van de baarmoeder dikker is dan normaal. Dan kan de arts besluiten een micro-curettage te doen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-arts-vrouw

Prof. dr. Carien Creutzberg

Radiotherapeut, LUMC

Illustratie vrouwen

Vrouwen die baarmoederkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2021