Symptomen van baarmoederkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Baarmoederkanker komt meestal voor wanneer de overgang voorbij is. De symptomen zijn dan meestal bloedverlies uit de vagina of bruinige afscheiding. Heel soms komt baarmoederkanker vóór de overgang voor. Onregelmatig en hevig bloedverlies tussen de menstruaties door kan dan een symptoom zijn van baarmoederkanker.

Lees verder over de symptomen van baarmoederkanker:

Na de overgang: vaginaal bloedverlies of bruinige afscheiding

De overgang is de periode rondom je laatste menstruaties. Eerst worden je menstruaties onregelmatig. Uiteindelijk stop je met menstrueren. Ben je een jaar lang niet ongesteld geweest? Dan kun je ervan uitgaan dat je niet meer ongesteld wordt. 

Krijg je na dat jaar toch weer bloedverlies, dan heet dit bloedverlies na de overgang. Dat kan een symptoom van baarmoederkanker zijn.  

Wanneer je steeds een klein beetje bruinige afscheiding hebt, kan dat soms ook een symptoom van baarmoederkanker zijn.

Ga bij vaginaal bloedverlies en bij bruinige afscheiding na de overgang naar de huisarts. Die kan het verder onderzoeken.

Goed om te weten: vaak heeft het bloedverlies een goedaardige oorzaak. Bij ongeveer 1 op de 10 vrouwen is bloedverlies na de overgang een symptoom van baarmoederkanker. 

Lees verder over vaginaal bloedverlies na de overgang.

Voor de overgang: bloedverlies uit de vagina tussen je menstruaties

Bij vrouwen voor de overgang kan tussentijds vaginaal bloedverlies een symptoom van baarmoederkanker zijn. Je verliest dan (veel) bloed op onverwachte momenten, tussen de normale menstruaties door.

Bij deze klacht is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Meestal gaat het niet om baarmoederkanker, maar is er een andere oorzaak.

Lees verder over bloedverlies tijdens je menstruatie.

Andere symptomen of klachten bij baarmoederkanker

Een grote tumor in de baarmoeder kan soms ook andere klachten veroorzaken, zoals:

  • moeite hebben om de blaas goed leeg te plassen
  • bloedverlies tijdens het plassen
  • moe zijn
  • afvallen 
  • buikpijn 

Wanneer naar de huisarts?

Bij ongewoon vaginaal bloedverlies voor of na de overgang is het verstandig om naar de huisarts te gaan. De huisarts probeert de oorzaak van je klachten te vinden. Dat hoeft geen baarmoederkanker te zijn. 

Vaginaal bloedverlies na de overgang komt vaak doordat het slijmvlies op hogere leeftijd dunner wordt. Een vleesboom (myoom) in de baarmoeder kan bloedverlies veroorzaken voor de overgang.

Soms komt bloedverlies na de overgang door een baarmoederpoliep. Een poliep is een bultje in het slijmvlies van de baarmoederhals of baarmoeder. Poliepen zijn meestal goedaardig. Het is dus lang niet altijd kanker. 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-arts-vrouw

Prof. dr. Carien Creutzberg

Radiotherapeut, LUMC

Illustratie vrouwen

Vrouwen die baarmoederkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2021