Informatie over de baarmoeder

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Baarmoederkanker ontstaat bijna altijd in de binnenste laag van de baarmoeder: het baarmoederslijmvlies. 

Lees op deze pagina over:

  • de baarmoeder
  • de wand van de baarmoeder
  • opbouw en afbraak van het baarmoederslijmvlies
  • groei van een tumor in de baarmoeder

De baarmoeder 

De baarmoeder heeft de vorm en grootte van een omgekeerde peer. Het brede deel heet het baarmoederlichaam of baarmoederholte. Dit is het grootste deel.  

Aan beide kanten van het baarmoederlichaam liggen de eierstokken met de eileiders. De eileiders verbinden het baarmoederlichaam en de eierstokken. 

Het baarmoederlichaam gaat over in de baarmoederhals. Dit is het onderste, smalle deel van de baarmoeder. De baarmoederhals verbindt het baarmoederlichaam en de vagina. 

De baarmoeder, eileiders en eierstokken liggen niet los in de buik, maar zitten met bindweefselbanden vast in het bekken.

De wand van de baarmoeder

De wand van het baarmoederlichaam is opgebouwd uit 2 lagen:
•    een slijmvlieslaag: het endometrium
•    een spierlaag: het myometrium

De baarmoeder en organen rond de baarmoeder

Opbouw en afbraak van het baarmoederslijmvlies 

Iedere maand bereidt het lichaam zich voor op een zwangerschap door een eicel te laten rijpen en het baarmoederslijmvlies te laten groeien. 

Ontstaat er geen zwangerschap, dan stoot het lichaam het opgebouwde baarmoederslijmvlies af. Het verlaat dan samen met wat bloed de baarmoeder via de vagina. Dit is de menstruatie. 

Na het afstoten van het baarmoederslijmvlies begint de opbouw van het slijmvlies opnieuw. Dit duurt tot en met de laatste menstruatie (de menopauze). 

Hormonen en het baarmoederslijmvlies 

De opbouw en afbraak van baarmoederslijmvlies gebeurt onder invloed van hormonen, zoals oestrogeen en progesteron.  

Oestrogeen zorgt voor groei van het baarmoederslijmvlies. Progesteron stopt de groei. Ook zorgt progesteron ervoor dat het baarmoederslijmvlies enkele dagen heel geschikt is voor de innesteling van een bevrucht eitje. 

Wordt het eitje niet bevrucht? Dan neemt de hoeveelheid progesteron in het bloed af. Daardoor maakt het lichaam zich klaar om het opgebouwde baarmoederslijmvlies af te stoten.

Bij sommige vrouwen is er jarenlang een veranderde balans tussen deze 2 hormonen. Er is dan veel oestrogeen ten opzichte van het progesteron. Hierdoor kan het baarmoederslijmvlies geleidelijk dikker worden. Dit vergroot de kans op baarmoederkanker. 

Lees verder over de oorzaken en risicofactoren van baarmoederkanker.

Groei van een tumor in baarmoeder

Een tumor in het baarmoederslijmvlies kan doorgroeien in de spierwand van de baarmoeder (myometrium). En van daaruit naar de baarmoederhals, de lymfebanen in de baarmoederwand of naar het buitenoppervlak van de baarmoederwand. Heel soms groeit de tumor door naar de eierstokken, de eileiders en/of de vagina. 

Nog later kan de kanker zich uitbreiden in de blaas of de darm, of uitzaaien naar de lymfeklieren in de buikholte of naar andere organen, zoals de longen. Ook dit komt weinig voor.

Is er bij jou baarmoederkanker ontdekt? Vraag je arts dan waar de tumor precies zit. Dit kan helpen om de ziekte beter te begrijpen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-arts-vrouw

Prof. dr. Carien Creutzberg

Radiotherapeut, LUMC

Illustratie vrouwen

Vrouwen die baarmoederkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2021