Behandeling van baarmoederkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij baarmoederkanker. Samen met je arts bespreek je wat in jouw situatie de beste behandeling is.

Lees op deze pagina over:

Behandeling van baarmoederkanker met genezing als doel

Bij baarmoederkanker krijg je bijna altijd een operatie. Vaak is dit voldoende, maar soms is nog een aanvullende behandeling nodig. Meestal is dat bestraling, soms ook chemotherapie. Als je in dezelfde periode chemotherapie en bestraling krijgt, heet dit chemoradiatie.

Is de ziekte uitgezaaid naar de lymfeklieren in het bekken, dan verwijdert de arts tijdens de operatie ook de lymfeklieren in het bekken. Dit heet een lymfeklierdissectie.

Ziekenhuizen voor baarmoederkanker

In welk ziekenhuis je het beste terecht kunt voor de behandeling, hangt af van:

  • het stadium van je ziekte bij diagnose
  • de soort tumor die je hebt
  • hoe agressief de tumor is

Als het nodig is, verwijst de arts je door naar een gespecialiseerd ziekenhuis.

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.

Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Kinderwens en baarmoederkanker

Heb je een kinderwens en is de kanker heel vroeg ontdekt (stadium 1a)? Dan kan de arts samen met jou besluiten de operatie uit te stellen. Je krijgt dan een hormonale behandeling en je blijft onder strenge controle.

Behandeling van teruggekeerde baarmoederkanker

Na de eerste behandelingen van baarmoederkanker is er een kleine kans dat de ziekte terugkomt. Ook als baarmoederkanker terugkomt, kun je soms nog genezen. Daarvoor zijn een operatie en/of bestraling nodig. 

Als je niet meer kunt genezen, is er vaak nog wel een behandeling mogelijk om de kanker terug te dringen en de tijd zonder terugkeer of groei van de kanker te verlengen. Je hoort van de arts welke behandeling bij jouw situatie past.

Lees verder over de behandeling van teruggekeerde baarmoederkanker.

Behandeling van uitgezaaide baarmoederkanker

Heb je baarmoederkanker die ver is doorgegroeid of met uitzaaiingen naar andere organen? Dan is genezing vaak niet meer mogelijk. De arts kan een behandeling voorstellen die de ziekte kan remmen. Dit heet een palliatieve behandeling. De arts bespreekt met je welke behandeling het beste bij jouw situatie past.

Soms adviseert de arts opnieuw een operatie. Andere behandelmogelijkheden zijn chemotherapie, bestraling en anti-hormonale therapie. Vaak krijg je een combinatie van deze behandelingen. 

Misschien twijfel je over een behandeling. Je kunt ook besluiten dat je geen behandeling wilt. Bespreek dit met je arts.

De zorg die je krijgt, heet palliatieve zorg. Hierbij is veel aandacht voor kwaliteit van leven en voor een goede afronding van het leven. Je arts overlegt met je wat in jouw situatie de beste zorg is. Lees verder over palliatieve zorg.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen bij baarmoederkanker (trials)

Soms kun je een behandeling krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling, of een combinatie van behandelingen. Dit heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een trial. Bekijk de trials voor baarmoederkanker

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-arts-vrouw

Prof. dr. Carien Creutzberg

Radiotherapeut, LUMC

Illustratie vrouwen

Vrouwen die baarmoederkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2021