MMR-test bij baarmoederkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonBij baarmoederkanker worden de ‘mismatch repair eiwitten’ in het tumorweefsel onderzocht. Dit heet een MMR-test. De uitslag van de test is belangrijk om de erfelijkheid te bepalen, maar ook voor de keuze van de behandeling.
Wil je geen informatie over eventuele erfelijkheid? Zeg dit dan tegen je behandelaar. Dan kunnen jullie eventueel samen overwegen de MMR-test achterwege te laten.
Lees op deze pagina over:
Waarom een MMR-test bij baarmoederkanker?
Bij een MMR-test kijkt een arts of de ‘mismatch repair eiwitten’ nog goed werken. Deze eiwitten zijn nodig om fouten in het DNA te herstellen. Als de eiwitten niet goed werken, wordt de kans op kanker groter.
Het onderzoek gebeurt meestal met tumorweefsel van de biopsie. Soms met tumorweefsel van de operatie.
Er zijn twee redenen voor een MMR-test bij baarmoederkanker:
- Met de test kan de arts bepalen wat de beste behandeling is. En of je in aanmerking komt voor immunotherapie.
- Met de test kan het Lynch-syndroom worden opgespoord.
Hoe verder na de uitslag: MMRd-baarmoederkanker
Bij ongeveer 3 op de 10 vrouwen met baarmoederkanker werken de mismatch repair eiwitten niet goed. Dit heet ‘mismatch repair deficiëntie’. De arts gebruikt hiervoor de afkorting MMRd of dMMR.
Goed om te weten: artsen noemen een tumor met MMRd soms ook wel een MSI-tumor. MSI is de afkorting van: microsatelliet instabie
Immunotherapie
Een MMRd-tumor betekent dat immunotherapie misschien een geschikte behandeling voor je is. Immunotherapie werkt meestal goed bij MMRd-tumoren. Als je in aanmerking komt voor immunotherapie hoor je dit van je arts.
Is er kans op erfelijkheid?
Heb je een MMRd-tumor? Dat kan betekenen dat je erfelijke aanleg hebt voor kanker. Je arts kan dit onderzoeken met een extra test in het laboratorium. Vaak is de uitslag: de MMRd heeft geen erfelijke oorzaak.
DNA-onderzoek
Is er wel kans op erfelijkheid? Dan verwijst je arts je naar een klinisch geneticus (erfelijkheidsarts) voor DNA-onderzoek. Een MMRd-tumor kan namelijk een aanwijzing zijn dat je het Lynch-syndroom hebt. Dan heb je ook een verhoogde kans op andere soorten kanker, zoals darmkanker.
Bij de klinisch geneticus krijg je een DNA-onderzoek van je bloed. Lees meer over DNA-onderzoek naar erfelijke aanleg.
Blijkt uit het DNA-onderzoek dat je het Lynchsyndroom hebt? Dan krijg je daar meer uitleg over. Je familieleden kunnen zich dan ook laten testen.
Van de vrouwen met baarmoederkanker die DNA-onderzoek van bloed krijgen bij de klinisch geneticus, heeft ongeveer de helft het Lynchsyndroom.