DNA-onderzoek naar erfelijke aanleg
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonIs er een vermoeden dat je erfelijke aanleg voor kanker hebt? Bijvoorbeeld omdat er erfelijke aanleg voorkomt in je familie of door een andere reden? DNA-onderzoek kan dan duidelijkheid geven.
Lees op deze pagina over:
Waarom DNA-onderzoek?
Als er erfelijke aanleg voor kanker voorkomt in je familie, kan DNA-onderzoek duidelijkheid geven. Maar ook als er niet opvallend vaak kanker in je familie voorkomt, kan je behandelend arts denken aan erfelijke aanleg. Bijvoorbeeld als je opvallend jong kanker kreeg of als je voor de tweede keer kanker kreeg.
Hoe gaat DNA-onderzoek?
De afwijking in het DNA die voor erfelijke aanleg zorgt, zit in alle cellen van je lichaam. Dus bijvoorbeeld ook in je bloed. Daarom gebruikt de arts vaak je bloed om te onderzoeken of daar een afwijking in zit. Soms gebruikt de arts weefsel dat tijdens je operatie toch al is weggehaald. Of een stukje huid of wat wangslijmvlies.
In het laboratorium haalt een laborant het DNA uit de cellen. Dit gebeurt met speciale machines. Daarna vindt ‘sequencing’ plaats. Dit is een methode om afwijkingen in het DNA op te sporen.
Meer uitleg over DNA-onderzoek naar erfelijke aanleg lees je op de website van Stichting Erfelijke Kanker Nederland.
De uitslag van het DNA-onderzoek
Het kan een paar weken duren voor de uitslag bekend is. Bij bepaalde DNA-onderzoeken kan het zelfs enkele maanden duren. De klinisch geneticus bespreekt vooraf met je hoe je de uitslag wilt krijgen. De meeste mensen kiezen voor een gesprek, dat kan in het ziekenhuis, per video of telefonisch zijn. Je krijgt de uitslag daarna ook in een brief.
Lees verder over de uitslag bij een erfelijke aanleg.