Ziekenhuizen voor erfelijkheid en kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Je kunt in verschillende ziekenhuizen terecht voor erfelijkheidsonderzoek. Lees waar je terecht kunt en met wie je te maken kunt krijgen. 

Is er een kans dat je een erfelijke aanleg voor kanker hebt? Dan kan je arts je doorsturen voor erfelijkheidsonderzoek.

Je kunt voor erfelijkheidsonderzoek in elk geval terecht in één van deze 8 ziekenhuizen met een eigen afdeling klinische genetica: 

Goed om te weten: Deze ziekenhuizen houden ook spreekuur (buitenpoli) in diverse ziekenhuizen in hun regio. Als je ziekenhuis geen afdeling klinische genetica heeft, kun je misschien toch in je eigen ziekenhuis terecht voor een afspraak. Of kan de afspraak online plaatsvinden.

Bespreek met je arts wat er mogelijk is. Of bekijk waar er buitenpoli’s zijn op de website van de VKGN, de vereniging van de klinisch genetici (erfelijkheidsdeskundigen).

Met wie krijg je te maken?

Je kunt met verschillende mensen te maken krijgen bij het erfelijkheidsonderzoek en daarna.

Lees op de website van het Erfocentrum meer over de polikliniek klinische genetica en welke deskundigen daar werken.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Je arts kan je vragen of je mee wilt doen aan wetenschappelijk onderzoek. DNA van je dat over is van het DNA-onderzoek wordt dan gebruikt om onderzoek mee te doen. Bijvoorbeeld onderzoeken naar nieuwe technieken om DNA-onderzoek te doen.     

Het is nooit verplicht om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. Je kunt altijd nee zeggen, dat heeft geen gevolgen voor je behandeling of hoe artsen met je omgaan.

Colofon

Met medewerking van:

logo vkgn

Vereniging van Klinische Genetica Nederland (VKGN)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2022