Kanker door het MEN1-syndroom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Heb je kanker gekregen door het MEN1-syndroom? Lees hier wat het MEN1-syndroom is. En waar je met je vragen terechtkunt. 

Door het MEN1-syndroom heb je een erfelijke aanleg voor kanker. Dat betekent dat je een grotere kans hebt om kanker te krijgen. Bij het MEN1-syndroom gaat het meestal om de kans op een neuro-endocriene tumor: een NET. Bijvoorbeeld een NET in de alvleesklier, dunne darm of de thymus. 

De kanker zelf is niet erfelijk, het MEN1-syndroom wel.

Wat is het MEN1-syndroom?

Bij het MEN1-syndroom ontstaan er tumoren in organen die hormonen maken. Hormonen zijn stoffen die je lichaam aanmaakt, zoals insuline. Ze zorgen ervoor dat het lichaam goed werkt. Maar door de tumoren komen er te veel hormonen in je lichaam. Daardoor krijg je allerlei klachten. 

Meestal gaat het om goedaardige tumoren. Een goedaardige tumor is geen kanker, maar kan wel kanker worden. Bij het MEN1-syndroom bijvoorbeeld kanker in de alvleesklier, de maag of de thymus. Als je kanker krijgt door MEN1 is het meestal een neuro-endocriene tumor (NET)

Als je het MEN1-syndroom hebt, heb je dat voor de rest van je leven. Je houdt dus altijd een grotere kans om een goedaardige tumor of sommige soorten kanker te krijgen.

Naast MEN1 is er ook het MEN2-syndroom. Lees verder op kanker.nl over het MEN2-syndroom.

Meer informatie en contact met anderen

Misschien vind je het fijn om contact te hebben met andere mensen met het MEN1-syndroom. Dat kan bijvoorbeeld via de Gespreksgroep Erfelijke aanleg op kanker.nl. Of via de Belangengroep MEN. Daar vind je anderen met het MEN1-syndroom, en kun je verder lezen over controle-onderzoeken en behandelingen om kanker te voorkomen.

Colofon

Met medewerking van:

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2024