Hoe weet je of je erfelijke aanleg voor kanker hebt?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Is er een kans dat je erfelijke aanleg voor kanker hebt? Dan kan je arts dit laten onderzoeken. Dit onderzoek heet erfelijkheidsonderzoek. Het bestaat meestal uit het navragen van familiegegevens en DNA-onderzoek.

Lees op deze pagina over:

En bekijk in welke ziekenhuizen je terecht kunt voor erfelijkheidsonderzoek.

Wel of geen erfelijkheidsonderzoek laten doen?

Of je erfelijkheidsonderzoek wilt laten doen, is je eigen keuze. Het kan soms een lastige keuze zijn. Je gaat door de uitslag bijvoorbeeld misschien anders denken over je eigen gezondheid.

Kies wat het best bij je past. Misschien wil je graag duidelijkheid en laat je daarom het onderzoek doen. Maar het kan ook zijn dat je je juist beter voelt als je niet weet of je erfelijke aanleg hebt. Er is geen goede of foute keuze. Je hoeft nog niet besloten te hebben, voor je de afspraak met een klinisch geneticus hebt. Hij of zij kan je juist helpen met de beslissing.

Laat je erfelijkheidsonderzoek doen, dan kun je je familie daarover informeren. Blijkt uit het onderzoek dat je een erfelijke aanleg voor kanker hebt? Dan kunnen zij zich ook laten onderzoeken. 

Tips bij het beslissen over erfelijkheidsonderzoek

Of doe de keuzehulp 'wel of geen DNA-onderzoek doen'

Het gesprek met de klinisch geneticus

De klinisch geneticus legt je uit wat erfelijke aanleg is, welke onderzoeken er mogelijk zijn en wat de uitkomsten van het onderzoek kunnen zijn. Ook kan hij of zij met je meedenken als je twijfelt of je erfelijkheidsonderzoek wilt laten doen.

Tips voor de afspraak met de klinisch geneticus

  • Neem iemand mee naar de afspraak: twee horen meer dan één.
  • Vraag of je het gesprek mag opnemen.
  • Heb je na afloop nog vragen? Schrijf ze dan op en vraag om een vervolggesprek.

Erfelijkheidsonderzoek: familiegegevens navragen (medische stamboom)

De klinisch geneticus vraagt aan jou wie er verder in je familie kanker hebben gekregen. Van die gegevens wordt een ‘medische stamboom’ gemaakt. Dit is een overzicht van de ziektegeschiedenis van je familie. Hiermee kan de deskundige zien hoe vaak kanker voorkomt in je familie.

Lees verder over een medische stamboom.

Erfelijkheidsonderzoek: DNA-onderzoek

Met DNA-onderzoek zijn afwijkingen in je DNA te vinden. Meestal is na het DNA-onderzoek duidelijk of je erfelijke aanleg voor kanker hebt of niet. En of je een grotere kans hebt op kanker, en op welke soorten kanker.   

Lees verder over DNA-onderzoek naar erfelijke aanleg.

Colofon

Met medewerking van:

logo vkgn

Vereniging van Klinische Genetica Nederland (VKGN)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2022