Kanker door het MEN2-syndroom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Heb je kanker gekregen door het MEN2-syndroom? Lees hier wat het MEN2-syndroom is. En waar je met je vragen terechtkunt.

Door het MEN2-syndroom heb je een erfelijke aanleg voor kanker. Dat betekent dat je een grotere kans hebt om kanker te krijgen. Bij het MEN2-syndroom gaat het vooral om kanker in de schildklier.

De kanker zelf is niet erfelijk, het MEN2-syndroom wel.

Wat is het MEN2-syndroom?

Bij het MEN2-syndroom ontstaan tumoren in organen die hormonen maken. Hormonen zijn stoffen die je lichaam aanmaakt, zoals insuline of het schildklierhormoon. Hormonen zorgen ervoor dat je lichaam goed werkt. Maar als je te veel of te weinig hormonen hebt, krijg je daar last van.

Meestal zijn de tumoren die door MEN2-syndroom ontstaan goedaardig. Een goedaardige tumor is geen kanker. Maar soms ontstaat er toch kanker door het MEN2-syndroom.

Je kunt niet genezen van het MEN2-syndroom. Je houdt dus altijd een grotere kans op bepaalde soorten kanker.

Meer informatie en contact met anderen

Misschien vind je het fijn om contact te hebben met andere mensen met het MEN2-syndroom. Dat kan bijvoorbeeld via de Gespreksgroep Erfelijke aanleg op kanker.nl. Of via de Belangengroep MEN. Daar vind je anderen met het MEN2-syndroom, en kun je verder lezen over controle-onderzoeken en behandelingen om kanker te voorkomen.

Colofon

Met medewerking van:

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2024