Ziekenhuizen voor baarmoederkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonAls je baarmoederkanker hebt kun je bijna altijd worden behandeld in je eigen ziekenhuis door een gynaecoloog met oncologie als aandachtsgebied.
Soms stuurt je arts je door naar een gespecialiseerd ziekenhuis: een gynaecologisch oncologisch centrum. Bijvoorbeeld als je uitzaaiingen hebt, als de kanker terug is gekomen of als je lymfeklieren weggehaald moeten worden bij de operatie.
Is jouw ziekenhuis geen gespecialiseerd ziekenhuis, dan overlegt je behandelend arts wel altijd met een gynaecologisch oncologisch centrum. Bij dat overleg zitten gynaecoloog-oncologen, gespecialiseerde radiotherapeuten, medisch-oncologen en radiologen.
Gynaecologische oncologische centra
Er zijn 9 gespecialiseerde ziekenhuizen in Nederland waar gynaecoloog-oncologen werken. Deze ziekenhuizen zijn gespecialiseerd in gynaecologische kanker. Dat is kanker aan de vrouwelijke geslachtsorganen.
Deze ziekenhuizen regelen de zorg voor vrouwen met gynaecologische kanker samen met de ziekenhuizen in hun regio. Ze bespreken alle patiënten regelmatig in een regionaal overleg. Ze kunnen je informatie geven welk ziekenhuis voor jou de beste optie is.
Dit zijn de gynaecologische oncologische centra:
- Amsterdam UMC (AMC en VUMC) en Antoni van Leeuwenhoek, Amsterdam: de gynaecologen werken samen in het Centrum voor Gynaecologische Oncologie Amsterdam (CGOA)
- Catharina Ziekenhuis in Eindhoven
- Erasmus MC in Rotterdam
- LUMC in Leiden
- Maastricht UMC+
- Radboudumc in Nijmegen
- UMC Groningen
- UMC Utrecht
Een ziekenhuis kiezen
Heb je vragen over hoe je het best een ziekenhuis kunt kiezen? Dan kun je terecht bij de huisarts, je eigen arts en bij de zorgverzekeraar. Via de patiëntenorganisatie Olijf kun je navragen hoe vrouwen hun behandeling ervaren hebben.