Anti-hormonale therapie bij baarmoederkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonAnti-hormonale therapie kan een behandeling zijn als de tumor gevoelig is voor hormonen. Een deel van de vrouwen met baarmoederkanker heeft een hormoongevoelige tumor.
Lees op deze pagina over:
- Wat is anti-hormonale therapie?
- Anti-hormonale therapie in plaats van een operatie bij baarmoederkanker (bij een kinderwens)
- Anti-hormonale therapie bij baarmoederkanker die terugkomt
- Anti-hormonale therapie bij uitgezaaide baarmoederkanker
En over:
Wat is anti-hormonale therapie?
Anti-hormonale therapie is een behandeling tegen de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Een hormoongevoelige tumor groeit onder invloed van deze hormonen.
Bij deze behandeling krijg je medicijnen die ervoor zorgen dat je deze hormonen minder aanmaakt. Of dat hun invloed op de kankercellen minder groot wordt. Deze medicijnen werken door je hele lichaam.
Anti-hormonale therapie in plaats van een operatie bij baarmoederkanker (bij een kinderwens)
Heel soms is anti-hormonale therapie mogelijk in plaats van een operatie. Je stelt de operatie voor baarmoederkanker dan uit tot je kinderwens vervuld is. In de tussentijd krijg je hormoontherapie. Deze behandeling kan alleen wanneer de kanker nog in een heel vroeg stadium is en de tumor niet agressief is.
Krijg je anti-hormonale therapie, dan is het belangrijk dat je arts hierover overlegt met een ziekenhuis dat is gespecialiseerd in gynaecologische kanker.
Anti-hormonale therapie bij baarmoederkanker die terugkomt
Baarmoederkanker kan terugkomen na de behandeling. Dan kan anti-hormonale therapie een optie zijn. Je arts kan deze behandeling adviseren als je een tumor hebt die langzaam groeit en bestraling en/of een operatie niet mogelijk is.
Anti-hormonale therapie bij uitgezaaide baarmoederkanker
Bij uitzaaiingen kan anti-hormonale therapie de groei van uitzaaiingen afremmen en klachten verminderen.
Welke medicijnen krijg je?
Meestal krijg je progestativa. Dit zijn tabletten met het hormoon progesteron. Progesteron kan het ontstaan en groeien van kankercellen (tijdelijk) stoppen. Soms wordt de tumor door de behandeling zelfs kleiner. Gemiddeld reageert ongeveer 1 op de 3 vrouwen goed op deze behandeling.
Je kunt ook andere anti-hormonale middelen krijgen, bijvoorbeeld tamoxifen of letrozol. De arts bespreekt met je welk middel het best past bij jouw situatie.
Bijwerkingen van anti-hormonale therapie bij baarmoederkanker
Anti-hormonale therapie kan bijwerkingen geven. Je arts of verpleegkundige bespreekt welke bijwerkingen je kunt verwachten. En hoe je hier het best mee omgaat.
Deze klachten komen veel voor:
- zwaarder worden/aankomen
- soms: dikkere enkels of kortademigheid, door extra belasting van hart en bloedvaten.
- stemmingswisselingen: sommige vrouwen voelen zich opgejaagd.
Heb je bijwerkingen? Bespreek ze altijd met je arts of verpleegkundige. Misschien is er iets aan te doen.