Behandelplan bij blaaskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na de diagnose krijg je een behandelplan. Je arts bespreekt samen met je welke behandelingen het best passen bij jouw situatie.

De behandelend arts stelt het behandelplan op samen met het multidisciplinaire team. In dat team zitten diverse medisch specialisten. Je behandelplan maakt je arts op basis van de richtlijnen van de EAU (Europese Vereniging voor Urologen) voor blaaskanker:

De plaats van de tumor, het stadium van de ziekte en de differentiatiegraad van de kankercellen zijn belangrijke informatie. Andere belangrijke zaken voor je behandelplan zijn je lichamelijke conditie, mogelijke andere ziektes die je hebt en je eigen voorkeuren.

De arts bespreekt het behandelplan met je tijdens het gesprek over de behandeling. Tijdens dit gesprek kun je ook je wensen en verwachtingen bespreken.

Zorgverleners bij blaaskanker

Bij de behandeling van blaaskanker kun je met de volgende zorgverleners te maken krijgen. Je krijgt niet altijd met alle zorgverleners te maken.

  • uroloog
  • internist-oncoloog
  • patholoog
  • radiotherapeut
  • radioloog
  • verpleegkundige of verpleegkundig specialist

Meebeslissen over het behandelplan

Een behandelplan is maatwerk. Zelf heb je ook invloed op de behandeling die je krijgt. Twijfel je over een bepaalde behandeling? Bespreek je twijfels ook met de arts. 

Soms zijn er namelijk andere behandelingen beschikbaar of is er ruimte voor aanpassing. Bijvoorbeeld in de volgorde van de behandelingen. Het is belangrijk dat jij en de arts samen beslissen over de voor jou beste behandeling.

Neem de tijd om te kiezen

Meestal hoef je niet direct te beslissen over het behandelplan. Misschien wil je zo snel mogelijk met de behandeling starten. Dat is begrijpelijk. Maar het is aan te raden om even bedenktijd te nemen en alles op een rijtje te zetten. Als je behoefte hebt aan een tweede gesprek, kun je daarvoor een afspraak maken.

Second opinion

Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in de voorgestelde behandeling. Twijfel je? Dan heb je misschien behoefte aan een second opinion. Dat is de mening van een andere arts in een ander ziekenhuis over de behandeling.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Annemarie Leliveld-Kors

Uroloog-oncoloog, UMCG

Foto Richard Meijer

Dr. Richard Meijer

Uroloog-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

logo patientenvereniging blaas of nierkanker

Patiëntenvereniging blaas- of nierkanker

Patiëntenorganisatie

Website

Logo NVU

Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2022