Soorten blaaskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij blaaskanker is het belangrijk of de kanker wel of niet in de spierlaag van de blaas zit. Vaak maken artsen dit onderscheid: niet-spierinvasieve blaaskanker en spierinvasieve blaaskanker.

Lees op deze pagina over:

Niet-spierinvasieve (oppervlakkige) blaaskanker

Bij ongeveer 7 van de 10 mensen met blaaskanker is de kanker niet-spierinvasief of ‘oppervlakkig’. Dat betekent dat de kanker niet in de spierlaag van de blaas gegroeid is maar alleen in het urotheel of in het urotheel en bindweefsellaag zit. Artsen noemen het ook wel niet-spieringroeiende blaaskanker.

Bekijk in de afbeelding onderaan deze pagina de lagen van de blaas.

Niet-spierinvasieve blaaskanker kan overgaan in spierinvasieve blaaskanker. Dit gebeurt bij ongeveer 1 van de 3 mensen met niet-spierinvasieve blaaskanker.

De kans dat dit gebeurt, is niet voor iedereen even groot. Het hangt af van een aantal dingen, zoals hoeveel tumoren er in de blaas zitten en hoe agressief de tumor is. Je arts kan dit aan je uitleggen.

Spierinvasieve blaaskanker

Ongeveer 3 van de 10 mensen die de diagnose blaaskanker krijgt, heeft spierinvasieve blaaskanker. Spierinvasieve blaaskanker betekent dat de kanker doorgegroeid is in de spierlaag van de blaas. Spierinvasieve blaaskanker heet ook wel spieringroeiende blaaskanker.

Bekijk in de afbeelding onderaan deze pagina de lagen van de blaas.

Zeldzame kanker in de blaas

De informatie op kanker.nl gaat over niet-spierinvasieve blaaskanker en spierinvasieve blaaskanker. Er bestaan nog andere, zeldzame vormen van kanker van de blaas:

Kleincellig blaascarcinoom

De kankercellen bij kleincellig blaascarcinoom zijn klein en rond, als je ze onder de microscoop bekijkt. De Engelse naam is ‘small cell carcinoma of the bladder’ (SCCB).

Bij kleincellig blaascarcinoom is er een kans op uitzaaiingen. Meestal is de behandeling chemotherapie, en als er geen uitzaaiingen zijn bestraling. 

Plaveiselcelcarcinoom van de blaas

Bij deze soort blaaskanker is de tumor ontstaan in de plaveiselcellen van de blaas. In het Engels ‘squamous cell carcinoma bladder’. Als het mogelijk is, krijg je een operatie waarbij de arts de tumor verwijdert.

Adenocarcinoom van de blaas

Bij deze soort blaaskanker is de tumor ontstaan in de adenocellen (kliercellen) van de blaas. Bij deze soort tumor verwijdert de arts de blaas als dat kan.

Heb je een van deze soorten blaaskanker? Je arts kan je er meer over vertellen.

Anatomie van de blaas

De urine komt via de urineleiders in de blaas. De blaaswand bestaat uit verschillende weefsels. Van buiten naar binnen zijn dat vetweefsel, spierweefsel, bindweefsel en slijmvlies. Blaaskanker ontstaat meestal in het slijmvlies van de blaas.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Annemarie Leliveld-Kors

Uroloog-oncoloog, UMCG

Foto Richard Meijer

Dr. Richard Meijer

Uroloog-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

logo patientenvereniging blaas of nierkanker

Patiëntenvereniging blaas- of nierkanker

Patiëntenorganisatie

Website

Logo NVU

Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2022