Uitzaaiingen van blaaskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Blaaskanker kan uitzaaien. Bij 6 van de 100 mensen met blaaskanker zijn er uitzaaiingen als de kanker ontdekt wordt. Er kunnen ook uitzaaiingen ontstaan na de behandeling.   

Bij niet-spierinvasieve blaaskanker is de kans op uitzaaiingen heel klein. Als je spierinvasieve blaaskanker hebt, is de kans op uitzaaiingen groter. De uitzaaiingen zitten dan meestal in de lymfeklieren, de longen en/of in de botten.

Uitzaaiingen kunnen ook op andere plekken zitten zoals in de lever of de buik, maar dat komt minder vaak voor.

Lees op deze pagina over:

Uitzaaiingen van blaaskanker in de lymfeklieren

Kankercellen kunnen terechtkomen in de lymfeklieren in je buik. Zo ontstaan uitzaaiingen in de lymfeklieren. Vanaf daar kan de kanker zich verder verspreiden naar lymfeklieren op andere plekken in je lichaam.

Bij ruim 4 van de 10 mensen die uitzaaiingen hebben bij de diagnose, zijn er uitzaaiingen in de lymfeklieren.

Uitzaaiingen van blaaskanker in andere delen van je lichaam

Als blaaskanker uitzaait naar andere plekken in het lichaam, is dat meestal naar de longen of de botten.

Bij ruim 3 van de 10 mensen met uitzaaiingen van blaaskanker zitten de uitzaaiingen in de longen. Uitzaaiingen in de botten komen ongeveer even vaak voor: bij 3 van de 10 mensen met uitgezaaide blaaskanker.

Heb je uitzaaiingen van blaaskanker in een ander orgaan, bijvoorbeeld in de longen? Dan heet de kanker nog steeds blaaskanker en geen longkanker.

Behandeling van uitgezaaide blaaskanker

Heb je blaaskanker met uitzaaiingen? Dan krijg je een andere behandeling dan als er geen uitzaaiingen zijn. Als de blaaskanker is uitgezaaid naar andere delen van je lichaam, is genezing meestal niet mogelijk. Je krijgt een behandeling om de kanker te remmen en om je klachten te verminderen.

Lees verder over de behandeling van uitgezaaide blaaskanker:

Vooruitzichten bij uitgezaaide blaaskanker

Genezen van blaaskanker als er uitzaaiingen zijn, is meestal niet mogelijk. Hoe jouw vooruitzichten zijn, hangt af van veel verschillende dingen. Je arts kan je meer vertellen over je vooruitzichten.    

Vijf jaar na de diagnose zijn ongeveer nog 13 van de 100 mensen met uitgezaaide blaaskanker in leven. Bekijk de overlevingscijfers voor blaaskanker.

Palliatieve zorg

Bij uitzaaiingen in andere organen begint vaak de palliatieve fase. Hoelang deze fase duurt, verschilt per persoon. Naast de palliatieve behandelingen kun je ook palliatieve zorg krijgen.

Palliatieve zorg helpt mee aan een goede kwaliteit van leven en bij een goede afronding van het leven. Ook je dierbaren kunnen van deze zorg gebruik maken.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Annemarie Leliveld-Kors

Uroloog-oncoloog, UMCG

Foto Richard Meijer

Dr. Richard Meijer

Uroloog-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

logo patientenvereniging blaas of nierkanker

Patiëntenvereniging blaas- of nierkanker

Patiëntenorganisatie

Website

Logo NVU

Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2022