Bestraling bij melanoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Bestraling kan bij melanoom een genezende behandeling of een aanvullende behandeling zijn. Het kan ook een behandeling zijn om klachten te verminderen.

Lees verder over:

  • Bestraling als genezende behandeling
  • Bestraling als aanvullende behandeling
  • Bestraling om klachten te verminderen

Bestraling als genezende behandeling bij melanoom

Bestraling kan soms een behandeling zijn met genezing als doel. Bijvoorbeeld als een operatie van een melanoom om gezondheidsredenen niet mogelijk of wenselijk is en er geen uitzaaiingen zijn.

Bestraling als aanvullende behandeling bij melanoom

Bestraling kan een aanvullende behandeling zijn als de arts het melanoom niet helemaal weg kan halen met een operatie.

Het kan ook een aanvullende behandeling zijn na een lymfeklierdissectie bij een hoog risico melanoom. Je krijgt dan bestraling op de plek waar de uitzaaiingen hebben gezeten. Doel is de kans kleiner te maken dat de kanker terugkomt. 

Bestraling om klachten te verminderen bij uitgezaaid melanoom

Bestraling kan een behandeling zijn voor mensen die klachten hebben vanwege plaatselijke uitzaaiingen, bijvoorbeeld in de hersenen of het bot. Dan worden de uitzaaiingen bestraald. Doel is de klachten te verminderen. Dit heet een palliatieve behandeling.

Bestraling van de hersenen

Bestraling van de hersenen kan plaatsvinden door de hele schedel te bestralen of door stereotactische bestraling. Bij dit laatste richt de bestraling zich zo nauwkeurig mogelijk op de uitzaaiing om schade aan het normale hersenweefsel rond de tumor te vermijden. Deze behandeling kans soms een optie zijn als er weinig uitzaaiingen in de hersenen zijn. 

Bestraling bij kanker

Deze video laat zien hoe uitwendige bestraling in zijn werk gaat.

Hoe werkt bestraling?

Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Het doel is kankercellen te vernietigen en tegelijk gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. Bestraling is een plaatselijke behandeling: het deel van het lichaam waar de tumor zit of eerst zat wordt bestraald. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.

De straling komt uit een bestralingstoestel. De straling gaat van buitenaf door de huid heen. De radiotherapeut bepaalt nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek waar je wordt bestraald. De radiotherapeutisch laborant voert de bestralingen uit.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Alexander van Akkooi

Dr. Alexander van Akkooi

Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Foto Maureen Aarts

Dr. Maureen Aarts

Internist-oncoloog, Maastricht UMC+

Tumor Focusgroep Melanoom

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2018